Osetia de Sud, a carei independenta a fost recunoscuta de Rusia in august, nu intentioneaza sa intre in Federatia Rusa, a declarat presedintele ei, Eduard Kokoiti, citat de Interfax, revenind asupra a ceea ce spusese mai devreme, relateaza AFP.
Osetia s-a razgandit: nu vrea in Federatia Rusa, ci in Uniunea Rusia-Belarus si CSI

Desi in decursul diminetii de astazi liderul oset a fost citat de doua agentii ruse, Interfax si RIA Novosti, declarand ca "Da, fara nicio indoiala, vom face parte din Rusia si nu avem intentia sa cream vreo Osetie independenta, pentru ca istoria a stabilit lucrurile, stramosii nostri au facut aceasta alegere", ulterior si-a modificat declaratia adaugand ca a fost o neintelegere.

"Am fost prost inteles. Nu avem intentia de a renunta la independenta noastra, obtinuta cu pretul unor sacrificii colosale si Osetia de Sud nu are intentia de a intra in Federatia Rusa", a declarat el, citat de Interfax, in cursul unor dezbateri ale Clubului de Reflectie Valdai, organizate de Kremlin la Soci, in sudul Rusiei.

Abhazia nu va cere sa faca parte din Federatia Rusa, ci doreste sa fie un stat independent, care sa adere la organizatii regionale ale fostelor republici sovietice cum ar fi Comunitatea Statelor Independente (CSI) sau Uniunea Rusia-Belarus, a declarat liderul acestei regiuni separatiste georgiene.

"Solicitarea statutului de membru asociat in Federatia Rusia nu se afla pe agenda curenta. Chestiunea la ordinea zilei este independenta Republicii Abhazia. Rusia nu aspira la aceasta (la alipirea Abhaziei - n.r.). (Moscova) nu vrea sa anexeze nimic", a declarat joi liderul de la Suhumi, Serghei Bagaps, citat de Interfax.

In schimb, Abhazia intentioneaza sa depuna cerere pentru aderarea la Uniunea interstatala Rusia-Belarus si nu exclude posibilitatea aderarii la CSI si Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva, din care fac parte cateva tari foste republici sovietice, a declarat presedintele abhaz. "Dupa semnarea acordurilor si documentelor de rigoare, vom depune o cerere de participare la Uniunea interstatala (Rusia-Belarus). Iar daca va avea loc o extindere a Comunitatii Statelor Independente, suntem gata sa participam si acolo, dar si in Organizatia Tratatului de Securitate Colectiva", a declarat Bagaps, citat de Interfax.

Pe de alta parte, Serghei Bagaps a anuntat la Soci ca Suhumi nu este dispus sa cedeze doua teritorii care inainte de declansarea conflictului ruso-georgian din 7 august se aflau sub controlul autoritatilor de la Tbilisi - Gali si Kodori.

Orasul Gali se afla la aproape 12 kilometri de frontiera dintre Abhazia si Georgia, iar dupa izbucnirea ostilitatilor in Osetia de Sud fortele armate ale republicii abhaze s-au deplasat spre frontiera zonei de securitate din regiunea Gali si spre defileul Kodori, preluand controlul detinut pana atunci de autoritatile georgiene.

Dupa incheierea ostilitatilor dintre Tblisi si Moscova, intr-un gest care a suprins intrucatva, Rusia a recunoscut independenta regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud si Abhazia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.