Un escadron de sobolani urmeaza un antrenament intensiv intr-un laborator al politiei columbiene din Bogota: ei sunt dresati pentru depistarea minelor antipersonal din Columbia si sunt escortati de pisici garzi de corp, relateaza AFP, potrivit NewsIn

"Am ales sobolanii pentru ca au un simt al mirosului compatabil cu cel al cainilor, dar ei pot interveni in locuri cu acces dificil si antrenamentul este mai rapid", explica veterinarul Luis Mendez.

"In doua sau trei zile, ei ajung ca recunoasca explozibililul" si sunt complet formati in doua sau trei luni, a adaugat acesta, plasand un sobolan numit Natasha la intrarea intr-un labirint in care se afla un recipient cu explozibil.

In cateva secunde, Natasha identifica explozibilul, se ridica pe labutele din spate si ramane nemiscata, pana cand i ofera o recompensa, adica o bucatica de zahar.

Totul se intampla sub privirile lui Thomas, pisica de paza. Exercitiul este repetat si rezultatele sunt pastrate intr-un calculator. Gratie greutatii sale mici, sobolanul se poate aseza pe dispozitivul explozibil fara a declansa explozia. Tehnica da roade fata de misiunile in care sunt folositi caini special antrenati, pierderile inregistrate in acest caz fiind insemnate. Alt avantaj este costul. Un caine costa 350 de euro, in timp ce un sobolan costa sapte euro.

Pisicile sunt aici pentru a-i apara pe sobolani de atacurile altor pisici si pentru a le reduce teama de alte animale de care ar putea da pe teren. "Intr-un fel, se poate spune ca sunt garzi de corp", explica veterinarul.

Pisicile au fost separate de mama lor la trei saptamani de la nastere si au fost obisnuite sa coabiteze cu rozatoarele. Sobolanul-sef, Paco, face legea si s-a impus in fata pisicilor.

In noiembrie, cei 14 sobolani si cele trei pisici vor fi trimisi pe teren. In Columbia, tara cu cel mai mare numar de mine antipersonal, mai ales gherila CFARC, foloseste aceasta arma pentru a impiedica intrarea armatei in jungla. Minele fac circa trei victime - morti sau raniti - pe zi.

Aceasta initiativa unica, lansata in 2006, a demarat cu intarziere, din cauza lipsei investitiilor dar si a scepticismului oamenilor de stiinta. Ea este supervizata de un organism bioetic si are un buget de 50.000 de dolari pe an.

Politistii columbieni se familiarizeaza cu sobolanii. Pentru Henry Munoz, un veteran, adaptarea este usoara. "La inceput, simti repulsie, fireste, dar te obisnuiesti", explica el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.