Un membru de frunte al partidului premierului Iulia Timosenko l-a acuzat pe presedintele Viktor Iuscenko ca ar fi incheiat un pact secret cu Bucurestiul, in timpul recentei vizite a omologului sau roman Traian Basescu la Kiev.

Potrivit acestei intelegeri, la care face referire presa ucraineana, Iuscenko ar fi consimtit sa predea fara prea multa lupta Insula Serpilor, primind asigurari de partea romana ca Romania va sprijini acordarea MAP Kievului in decembrie.

Unii analisti estimeaza ca un eventual esec al Ucrainei in contenciosul cu Romania la Haga va duce la caderea libera a presedintelui ucrainean in sondaje, ceea ce ii va afecta serios sansele de victorie la viitorul scrutin prezidential, la care a anuntat deja ca va participa. Intre timp, la Haga s-a derulat cea de-a doua zi a pledoariilor partii ucrainene in contenciosul cu Romania privind delimitarea platoului continental al Marii Negre.

Kievul a sustinut drept documente relevante pentru proces numai tratatul de baza dintre Romania si Ucraina din 1997 si tratatul privind regimul frontierei de stat, din 2003, nu si acordul romano-sovietic din 1949, invocat saptamana trecuta de avocatii Romaniei.

Partidul premierului Timosenko il acuza pe presedintele Iuscenko ca s-ar fi inteles cu partea romana
Insula Serpilor este folosita mai nou in bataliile clasei politice de la Kiev si nu doar in contenciosul dintre Romania si Ucraina de la Haga.

Blocul Iuliei Timosenko (BIUT) a acuzat Ministerul ucrainean de Externe ca nu informeaza opinia publica din Ucraina in privinta procesului in derulare in prezent la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, unde, potrivit declaratiei tendentioase a lui Vladimir Polahalo, unul dintre membrii de frunte ai partidului premierului Iulia Timosenko, Romania "contesta apartenenta Insulei Serpilor".

Intr-o declaratie de presa intens mediatizata, Polahalo a afirmat ca "tacerea MAE ucrainean ar putea constitui o dovada a existentei unui acord secret intre presedintele Viktor Iuscenko si partea romana".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.