Comemorarea a sapte ani de la cele mai cutremuratoare atentate teroriste din istorie, atentate in care au murit 3.000 de persoane, reprezinta o ocazie buna pentru bilantul razboiului contra terorismului.

Pe 11 septembrie 2001, 19 teroristi deturnau patru avioane de pasageri pentru a le utiliza ca bombe zburatoare impotriva unor tinte reprezentative pentru principalul dusman al-Qaeda, Statele Unite ale Americii. Doua distrugeau turnurile gemene de la World Trade Center din New York, iar unul dintre ele se prabusea in Pentagon. Al patrulea avion, care se indrepta spre Washington, s-a prabusit pe un camp din Pennsylvania, dupa interventia pasagerilor. Dupa sapte ani, unele dintre intrebarile legate de atentate nu si-au gasit un raspuns multumitor.

1. Unde este Bin Laden?

Conducatorul al-Qaeda care si-a asumat responsabilitatea pentru atentat ramane cel mai cautat om de pe planeta.

Dupa ce fortele americane au fost aproape de a-l ucide la Tora Bora, in Afganistan, la sfarsitul lui 2001, i s-a pierdut urma, in ciuda aparitiei a numeroase inregistrari video in care lanseaza apeluri la lupta impotriva Occidentului. Serviciile de informatii il localizeaza in zona tribala dintre Afganistan si Pakistan. Oficialii americani si pakistanezi au decis de curand o schimbare de strategie in vanatoarea teroristului: se vor concentra pe utilizarea de drone-spion Predator in regiune, scrie „The Washington Post“. Incercarea de a racola informatori in randul islamistilor nu a dat rezultatele scontate.

2. E posibil un nou 9/11?

Analistii se tem chiar de posibilitatea organizarii unui atac cu arme de distrugere in masa. Un raport prezentat de o comisie bipartizana americana formata din fosti oficiali, Parteneriatul pentru o America Sigura, demonstreaza ca administratia Bush nu a facut suficient pentru a preintampina o catastrofa nucleara, biologica sau chimica. Materiale radioactive provenite din Iran, Coreea de Nord sau chiar din Rusia ar putea ajunge la membrii al-Qaeda. Expertii considera ca o detonare a unei bombe „murdare“ de catre teroristi are o probabilitate de 50% in urmatorii zece ani.

3. S-a aflat al-Qaeda in spatele atentatelor de la 9/11?

Daca raportul comisiei americane de investigare a concluzionat vinovatia al-Qaeda, in tarile arabe se crede ca SUA si Israelul au scotocit dupa un pretext pentru a ataca Irakul pentru petrol. In credinta populara s-a impamantenit ideea absurda ca nici un evreu nu si-ar fi pierdut viata in atentat, fiind anuntati de planul diabolic. Publicistul francez Thierry Meyssan a dedicat o carte intreaga acestei ipoteze. Cineastul Michael Moore a subliniat legaturile cu iz de petrol dintre Casa Alba si familia Bin Laden.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.