Ieri, la ora 11.23, primul fascicul accelerat de gigantica masinarie de la Geneva isi incheia cu succes traseul, dupa un singur incident minor, si destupa sticle cu sampanie. Al doilea fascicul a avut aceeasi soarta norocoasa, in jurul orei 16.00.

Marti dimineata, camerele video si privirile din toata lumea au fost atintite spre granita dintre Franta si Elvetia, in asteptarea inaugurarii acceleratorului de particule LHC (Large Hadron Collider). Prilej de teama pentru adeptii teoriilor apocaliptice si de exaltare pentru pasionatii de stiinta din intreaga lume, debutul proiectului aflat in grija Laboratorului European pentru Fizica Particulelor (CERN) s-a dovedit a fi un succes.

“Ne confruntam cu doua emotii: satisfactia finalizarii unei sarcini marete si speranta ca vom realiza descoperiri importante”, a descris Robert Aymar, directorul general CERN, starea de spirit pe care cei aproape 10.000 de cercetatori implicati in proiect au avut-o inainte de inaugurare.

La 10.32, ora Romaniei, un fascicul de protoni a fost trimis prin tunelul circular de 27 de kilometri in sensul acelor de ceasornic. Din loc in loc, fasciculul a fost oprit, pentru a i se corecta directia de inaintare. I-a luat insa mai putin de o ora sa parcurga intreg circuitul, astfel ca la 11.25, doua puncte albe au clipit pe ecranul unui calculator, semnaland ca protonii au trecut testul cu brio. In camera de control a laboratorului CERN s-au auzit imediat uralele si strigatele de bucurie ale celor prezenti, scrie “The Guardian”. Multi dintre cercetatorii implicati in proiect n-au iesit insa din birourile lor sa ciocneasca un pahar de sampanie din cauza multimii de jurnalisti.

“Cercetatorii stau in birourile lor, fiindca le-au facut loc jurnalistilor care au invadat institutia, in numar de peste 250. Au lasat festivitatile de deschidere si de ciocnire a paharelor de sampanie pe seama invitatilor”, a povestit, marti, pentru Cotidianul, in jurul orei 15.30, Mircea Pentia, cercetator asociat la CERN. Asta pentru ca sunt concentrati strict asupra muncii pe care o au in fata: “Cand se va da drumul la ciocniri, va fi o competitie intre cele patru experimente, in special intre ATLAS si CMS: care dintre ele va fi prima ce va descoperi bozonul Higgs?”, a precizat fizicianul roman.

Bucuria turei complete facute de primul fascicul a fost insa umbrita, dupa cateva zeci de minute, de vestea unui incident minor survenit la sistemul criogenic al acceleratorului, a notat “The Guardian”.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.