Sondajul la care au luat parte 16.063 de persoane din diverse parti ale lumii, a descoperit ca doar in noua tari majoritatea populatiei este de parere ca al-Qaida a organizat atacurile de la New York si Washington, in care au murit circa 3.000 de oameni in 2001.

Autoritatile americane acuza fara echivoc al-Qaida, al carei lider Osama ben Laden s-a laudat ca sustinatorii sai au comis atentatele sinucigase folosind avioane de linie deturnate.

In medie, 46% dintre cei chestionati sunt de parere ca al-Qaida este responsabila de aceste atentate, 15% spun ca Guvernul american le-a organizat, 7% invinovatesc Israelul si 7% alte parti. O persoana din patru spune ca nu stie cine s-a aflat la originea acestor atentate.

Sondajul a fost realizat de WorldPublicOpinion.org, proiect de colaborare intre centre de cercetare din diferite tari, supervizat de Program on International Policy Attitudes de la Universitatea Maryland din Statele Unite.

In Europa, al-Qaida este considerata vinovata de 56% dintre britanici si italieni, de 63% dintre francezi si 64% dintre germani. Ipoteza ca atentatele au fost organizate de Guvernul american este considerata adevarata de 23% dintre germani si 15% dintre italieni.

Rezultatele sondajului arata cei mai susceptibili sa indice alt vinovat decat al-Qaida sunt respondentii din Orientul Mijlociu. In Egipt, 43% dintre respondenti considera ca Israelul a comis atacurile, parere impartasita din 31% in Iordania si 19% in teritoriile palestiniene. Guvernul american este considerat vinovat de 36% dintre turci si 27% dintre palestinieni.

In Mexic, 30% dintre responsdenti considera ca Guvernul american a organizat atentatele, iar 33% au indicat al-Qaida.

Singurele tari in care respondentii au acuzat in numar mare al-Qaida au fost Kenya (77%) si Nigeria (71%).

Sondajul a fost realizat in China, Indonezia, Nigeria, Rusia, Egipt, Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Iordania, Kenya, Mexic, teritoriile palestiniene, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia si Ucraina.

Desfasurat in perioada 15 iulie-31 august, sondajul are o marja de eroare de plus sau minus trei sau patru procente.