Gestionarea parcului imobiliar prosper al manastirilor de pe Muntele Athos, fortareata religioasa ortodoxa din nord-estul Greciei, unde este interzis accesul femeilor, alimenteaza controversele cu privire la toleranta Guvernului conservator fata de calugarii "oameni de afaceri", relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Justitia a intervenit luni in afacerea imobiliara de pe Muntele Athos, dupa ce presa a publicat informatii despre un schimb imobiliar intre stat si manastirea Vatopediou, al carei staret este un apropiat al ministrului pentru mass-media Theodor Roussopoulos, unul dintre membrii importanti ai Guvernului. Procurorul Curtii Supreme a cerut justitiei sa verifice legalitatea tranzactiei realizate in 2007 prin acte notariale semnate de sotia ministrului Marinei Comerciale, Giorgios Voulgarakis.

In baza acordului, calugarii au obtinut cladirea centrala si noua din satul olimpic unde s-au desfasurat Jocurile din 2004, care initial urma sa fie ocupata de un minister, dar pe care au vandut-o unui investitor privat. Calugarii au primit si terenuri turistice cu o suprafata de 800 de hectare la Ouranopoulis, in apropierea Muntelui Athos. Au cedat in schimb 8.000 de hectare de padure din jurul unui lac din nordul tarii. Potrivit Guvernului, tranzactia a avut ca scop protejarea acestei zone, situata in afara limitelor Muntelui Athos, pe care manastirea Vatopediou a revendicat-o cu succes in justitie la sfarsitul anilor '90.

Dar, intr-o tara in care Biserica are o influenta mare si isi gestioneaza averea, mostenita pe baza privilegiilor din epoca bizantina, intr-o lipsa de transparenta deplina, stanga a calificat afacerea ca fiind in defavoarea intereselor publice.

"Guvernul a facut din calugari agenti imobiliari", a reactionat, in Parlament, seful opozitiei socialiste, Giorgios Papandreou, in timp ce partidul radical de stanga Syriza a denuntat o "afacere sfanta" si un "scandal sfant".

Si dreapta s-a alaturat nemultumirilor politicienilor de stanga. "Politicienii ar face bine sa evite manastirile, pentru ca acestea ascund pericole imobiliare si politice", a declarat ironic un deputat conservator din nordul Greciei, Stavros Dailakis.

"Este absurd ca in secolul XXI manastirile sa poata invoca titluri de proprietate care dateaza din timpul imperiilor bizantin sau otoman", a declarat indignat Kyriaki Malama, una dintre locuitoarele orasului Ouranopoulis, membra a unei asociatii care militeaza impotriva manastirii Vatopediou. "Aceste terenuri trebuie sa ramana in proprietatea statului sau a familiilor care le exploateaza de decenii", a adaugat ea.

Pe langa cazul Vatopediou, Malama a denuntat procedurile lansate in urma cu multi ani de 20 de manastiri de pe Muntele Athos care vor sa obtina mai multe mii de hectare de teren in zonele balneare din nordul tarii.

"Este normal sa revendicam ceea ce ne apartine de secole, dar in afacerea de la Vatopediou se ridica unele semne de intrebare", a afirmat parintele Nikodim, unul dintre reprezentantii colegiului director al "republicii" monastice de pe Muntele Athos.

Implicati, dupa decenii de declin, in mari proiecte de amenajare si renovare, finantate in special prin fonduri europene, calugarii de pe Muntele Athos, care nu vor ca un scandal sa le afecteze reputatia, au decis imediat sa formeze o comisie de ancheta, a adaugat preotul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.