La 20 de ani de la formarea sa si la sapte ani de la atentatele din 11 septembrie, al-Qaida divizeaza oficialii si expertii internationali: pentru unii, reteaua a intrat in declin, pentru altii este mai activa ca niciodata, iar o alta tabara considera ca al-Qaida nu e vinovata.
Optimistii se felicita de "cvasi infrangerea" militantilor al-Qaida din Irak, de reprimarea actiunilor retelei in Arabia Saudita, de incapacitatea sa, din ultimii trei ani, de a organiza atentate spectaculoase in Occident. Insa pesimistii subliniaza libertatea de actiune aproape totala de care beneficiaza nebuloasa terorista in zonale tribale din Pakistan si in regiuni intregi din Afganistan sau de voluntarii care vin din lumea intreaga, de imposibilitatea anihilarii propagandei jihadiste violente pe internet si de rolul de instigatori pe care il au in continuare Ayman al-Zawahiri si ben Laden.

"Una peste alta, nu stam rau"

Directorul CIA, Michael Hayden, vede toata aceasta situatie ca o "cvasi infrangere strategica a retelei in Irak, cvasi infrangere in Arabia Saudita". Luni, seful serviciilor germane de informatii, Ernst Uhrlau, asigura ca "al-Qaida nu mai este in situatia de a comite si executa linistita atentate ca cele din 11 septembrie", chiar daca liderii ei "raman sursa de inspiratie ideologica pentru jihadistii din intreaga lume". Pentru expertul american Marc Sageman, fost ofiter CIA in Pakistan, primele doua generatii de membri al-Qaida (liderii istorici si elevii lor, formati in taberele afgane inainte de 2001) sunt acum derutati. In opinia lui, nu mai este operational decat "al treilea val", grupuri autonome autoradicalizate, prin internet, dificil de reperat si in care este dificil sa te infiltrezi, dar le lipseste experienta si tehnica pentru a lansa atacuri devastatoare.

Oricum, pentru numerosi alti specialisti, ca pakistanezul Ahmed Rashid, faptul ca reteaua dispune de zone sigure in Pakistan si Afganistan arata "ca in loc sa se diminueze, amenintarea al-Qaida si a aliatilor ei s-a agravat".

Ben Laden si adeptii sai "se bucura de refugiu in zonele tribale pakistaneze, alaturi de mai multe grupuri teroriste asiatice si arabe, ale caror activitati se extind pana in Europa si Statele Unite", a subliniat el. Este suficient ca unul sau doi jihadisti occidentali, de exemplu, sa reuseasca sa-i contacteze. Chiar si succesele din Irak pot fi doar aparente, avertizeaza americanul Michael Scheurer, fost sef CIA al "unitatii ben Laden". "Da, am castigat timp in Irak platind jumatate dintre insurgenti pentru a lupta alaturi de noi, dar acest lucru nu inseamna ca al-Qaida este invinsa", a subliniat expertul.

"Pentru ca este vorba despre o ideologie, nu o armata. Atat timp cat vom continua sa dominam lumea musulmana cu elicoptere noastre Apache, cu tancurile noastre, Al-Qaida va supravietui", a conchis el.

Al-Qaida scoasa basma curata


In plus, nu exista un consens, in afara Statelor Unite, ca militantii islamisti din al-Qaida au fost responsabili de acestea, potrivit unui sondaj international publicat miercuri, citat de Reuters. Sondajul la care au luat parte 16.063 de persoane din diverse parti ale lumii, a descoperit ca doar in noua tari majoritatea populatiei este de parere ca al-Qaida a organizat atacurile de la New York si Washington, in care au murit circa 3.000 de oameni in 2001.

Autoritatile americane acuza fara echivoc al-Qaida, al carei lider Osama ben Laden s-a laudat ca sustinatorii sai au comis atentatele sinucigase folosind avioane de linie deturnate.

In medie, 46% dintre cei chestionati sunt de parere ca al-Qaida este responsabila de aceste atentate, 15% spun ca Guvernul american le-a organizat, 7% invinovatesc Israelul si 7% alte parti. O persoana din patru spune ca nu stie cine s-a aflat la originea acestor atentate.

Sondajul a fost realizat de WorldPublicOpinion.org, proiect de colaborare intre centre de cercetare din diferite tari, supervizat de Program on International Policy Attitudes de la Universitatea Maryland din Statele Unite.

In Europa, al-Qaida este considerata vinovata de 56% dintre britanici si italieni, de 63% dintre francezi si 64% dintre germani. Ipoteza ca atentatele au fost organizate de Guvernul american este considerata adevarata de 23% dintre germani si 15% dintre italieni.

Rezultatele sondajului arata cei mai susceptibili sa indice alt vinovat decat al-Qaida sunt respondentii din Orientul Mijlociu. In Egipt, 43% dintre respondenti considera ca Israelul a comis atacurile, parere impartasita din 31% in Iordania si 19% in teritoriile palestiniene. Guvernul american este considerat vinovat de 36% dintre turci si 27% dintre palestinieni.

In Mexic, 30% dintre responsdenti considera ca Guvernul american a organizat atentatele, iar 33% au indicat al-Qaida.Singurele tari in care respondentii au acuzat in numar mare al-Qaida au fost Kenya (77%) si Nigeria (71%).

Sondajul a fost realizat in China, Indonezia, Nigeria, Rusia, Egipt, Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Iordania, Kenya, Mexic, teritoriile palestiniene, Coreea de Sud, Taiwan, Turcia si Ucraina. Desfasurat in perioada 15 iulie-31 august, sondajul are o marja de eroare de plus sau minus trei sau patru procente.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.