Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade s-a produs miercuri in sudul Iranului, a anuntat Institutul geologic american (USGS), care foloseste scara magnitudinii de moment, informeaza NewsIn.
Cel putin trei persoane si-au pierdut viata si alte 22 au fost ranite in urma unui cutremur produs miercuri in sudul Iranului, a declarat Yasser Hazbavi, directorul serviciilor de urgenta din provincia Hormuzgan, citat de Reuters. Un al doilea cutremur, cu o magnitudine de 4,8 grade, s-a produs la cateva minute dupa primul, a anuntat Mehdi Zare, directorul Centrului iranian de Seismologie, relateaza AFP.

Televiziunea nationala iraniana a citat un responsabil din Semiluna Rosie, potrivit caruia echipele de salvare cauta victime, transmite Reuters. Aproximativ 15 persoane au fost ranite in Qeshm, o insula din sudul Golfului Persic, in apropiere de epicentrul seismului. Potrivit agentiei de presa ISNA, seismul a provocat intreruperea electricitatii pe insula.

"Cutremurul a fost de 6,1 grade pe scara Richter", a anuntat televiziunea iraniana, dupa ce Institutul geologic american (USGS) anuntase un cutremur de 6,1 pe scara magnitudinii de moment, diferita de Richter. Seismul a fost "resimtit in toate orasele provinciei Hormuzgan si a distrus cateva cladiri", a adaugat agentia Fars. Potrivit Reuters, un oficial iranian citat de Fars a spus ca seismul a fost de 7,5 grade pe scara Richter.

Cutremurul s-a produs la ora 14.00, ora Romaniei, la circa 53 de kilometri vest-sud-vest de Bandar Abbas, la o adancime de 55 de kilometri, a anuntat institutul american. Pe scara magnitudinii de moment folosita de USGS, un cutremur de 6 grade este considerat puternic. Scara magnitudinii de moment este direct legata de parametrii seismului (suprafata si grad de alunecare a faliei).

Bandar Abbas este un port industrial important si gazduieste si una dintre cele mai importante rafinarii de petrol din Iran. Locuitorii din Emiratele Arabe Unite, de cealalta parte a Golfului, au resimtit cutremurul usor. La Dubai, bancile si cladirile de birouri au fost evacuate, potrivit unor martori oculari. Republica Islamica este traversata de mai multe falii seismice. Ultimul cutremur important inregistrat in Iran, cu o magnitudine de cinci grade, a avut loc in 4 iulie, dar nu s-a soldat cu victime, aminteste AFP.
In 26 decembrie 2003, un seism s-a soldat cu 31.000 de morti la Bam, adica aproape un sfert din populatia totala a orasului.

Cel mai sangeros cutremur din Iran a avut loc in iunie 1990, cand 37.000 de persoane si-au pierdut viata in provinciile Ghilan si Zandjan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.