Organizatia Europeana pentru Cercetari Nucleare a spus miercuri ca s-au inregistrat "mici probleme electrice" marti noapte, dar intentioneaza sa porneasca acceleratorul de particule LCH dupa cum era programat, la 07.30 GMT (10.30, ora Romaniei), relateaza NewsIn.
Seful proiectului, Lyn Evans, nu a dat detalii despre probleme, dar a spus ca ele nu afecteaza pornirea acceleratorului care a costat noua miliarde de dolari.

Cel mai mare accelerator de particule din lume - Large Hadron Collider, LHC - va folosi sase magneti imensi, aflati in niste incaperi subterane de marimea unor catedrale, care vor injecta fascicule de particule intr-un tunel cu o circumferinta de 27 de kilometri, unde se vor ciocni unele de altele cu o viteza apropiata de cea a luminii.

Computerele vor analiza particulele rezultate, cautand indicii despre ceea ce s-a intamplat in momentul Big Bang-ului. Cercetatorii de la laboratorul Centrului European pentru Cerceteri Nucleare (CERN), din apropierea muntilor Jura, vor urmari concepte abstracte precum "materia intunecata", "energia intunecata", alte dimensiuni decat cele cunoscute si, in primul rand bosonul Higgs, o particula despre care se crede ca este cea care a facut posibila aparitia Universului.

"LHC a fost conceput pentru a ne schimba in mod radical viziunea asupra universului", a spus directorul general al CERN, Robert Aymar. "Orice descoperiri ar aduce, modul cum intelege omenirea originile lumii noastre se va imbogati foarte mult", a explicat el, citat de Reuters.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.