Din ce in ce mai multi copii sunt mobilizati pentru activitati teroriste precum atacurile sinucigase, iar un numar tot mai mare sunt detinuti in inchisori militare, a declarat reprezentanta ONU pentru protectia copiilor in conflicte armate, potrivit NewsIn.

"In lupta dintre terorism si contraterorism, numeroase grupuri de insurgenti nu numai ca mobilizeaza copii in activitatile lor politice si militare, dar ii si folosesc in atacuri sinucigase", a declarat Radhika Coomaraswamy.

Potrivit reprezentantei speciale, care si-a prezentat marti raportul in fata Consiliului drepturilor omului din cadrul ONU, reunit in sedinta plenara la Geneva, copiii sunt folositi pe post de bombe umane in Afganistan si in Irak. In prezent, "patru copii sunt detinuti in Afganistan dupa ce au incercat sa comita atacuri sinucigase", a precizat ea.

Folosirea copiilor in conflicte "s-a extins rapid in Irak din 2004, in special din cauza violentelor sectare", a spus Coomaraswamy.

In Afganistan, "s-a inregistrat o crestere rapida a recrutarii copiilor, in ultimul an si jumatate, in special in apropierea frontierei pakistaneze", a continuat reprezentanta ONU.

In paralel, numarul copiilor detinuti in inchisori militare, in afara procedurilor judiciare adecvate, a crescut si el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.