Rusia a anuntat astazi ca intentioneaza sa mentina "pentru mult timp" aproape 8.000 de militari in Osetia de Sud si Abhazia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov precizand ca acestea nu sunt forte de mentinere a pacii, ci forte armate, transmite AFP, potrivit NewsIn.
Semn al hotararii sale de a continua pe calea inceputa, Moscova urmeaza sa stabileasca in cursul zilei de marti relatii diplomatice cu cele doua republici autoproclamate georgiene, a caror independenta a recunoscut-o in 26 august.

"Fortele ruse vor ramane acolo mult timp. Cel putin intr-un viitor previzibil, este absolut necesara prezenta lor, pentru a nu permite recidivarea actiunilor agresive", a declarat ministrul rus de externe Serghei Lavrov, referindu-se la ofensiva georgiana asupra Osetiei de Sud. "Nu vor fi forte de mentinere a pacii, ci forte armate", a subliniat el la finalul unei intrevederi cu omologul sau austriac Ursula Plassnik.

Rusia va mentine circa 3.800 de militari in fiecare dintre cele doua teritorii, a anuntat la scurt timp dupa aceea ministrul apararii, Anatoli Serdiukov. Tbilisi a apreciat numarul lor la circa 6.000 in prezent, fata de 10.000 anterior.

In acest scop, Rusia va semna "in urmatoarele zile acorduri care ofera baza juridica internationala pentru prezenta fortelor ruse pe teritoriul acestor republici", a spus Lavrov.

Cateva mii de soldati rusi au intra in cele doua teritorii dupa ofensiva militara a Georgiei in Osetia de Sud, din 7 august, cu aprobarea autoritatilor separatiste. Liderii celor doua republici nerecunoscute pe plan international s-au declarat imediat dispusi sa gazduiasca baze militare ruse in aceasta regiune strategica a Caucazului, intre Rusia si Orientul Mijlociu, Europa si Asia, si in vecinatatea Marii Negre.

De asemenea, Rusia a stabilit relatii diplomatice cu cele doua republici separatiste georgiene, Abhazia si Osetia de Sud, in urma unui schimb de note diplomatice, cum a anuntat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

"Am schimbat notele care constituie acordurile pentru stabilirea relatiilor diplomatice intre Rusia si Abhazia, ca si intre Rusia si Osetia de Sud", a declarat Lavrov.

Acest documente "sunt gata sa fie semnate la cel mai inalt nivel, cat de curand", a adaugat el.

Schimbul oficial de note inseamna practic stabilirea relatiilor diplomatice, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.