Circa 1.400 de tone din aceasta carne improprie consumului au fost confiscate in Ucraina, cel putin patru firme din Germania, Belgia, Franta si Olanda fiind implicate in acest trafic, afirma marti cotidianul flamand Het Laatste Nieuws si ziarul francofon La Dernière Heure. Cele patru tari erau afectate in 1999 de criza fainurilor pentru hrana puilor contaminate cu dioxina, un produs potential cancerigen.

Purtatoarea de cuvant a Parchetului federal belgian, Lieve Pellens, a confirmat ca a fost deschisa o ancheta, dar a refuzat sa comenteze detaliile publicate in presa.

Potrivit colegului sau Eric Van der Sijpt, citat de La Dernière Heure, 32 de vagoane incarcate cu zeci de tone de astfel de carne au fost depistate recent de autoritatile ucrainene la granita cu Polonia.

Pellens a precizat totusi ca "provenienta exacta a carnii ramane necunoscuta", chiar daca "exista efectiv o legatura cu criza dioxinei" care a dus la constituirea unor stocuri de tone de carne careia i se aplicase din principiu suspiciunea ca este contaminata.

Potrivit presei belgiene, certificatele de export din Ucraina erau falsificate. Ancheta ar fi relevat implicarea unor societati-paravan instalate, intre altele, in Seychelles si Cipru.

Citeste si:

Politia ucraineana l-a dat in cautare pe un ucrainean banuit ca ar fi unul dintre principalii organizatori ai traficului.

Scandalul intervine dupa ce in aprilie aproape 40.000 de tone de ulei de floarea-soarelui ucrainean "au fost contaminate in mod voluntar" cu hidrocarbri, produsul fiind livrat in Franta la bordul a sapte vase si distribuit apoi in mai multe tari europene, intre care Italia, Olanda si Spania. O cantitate mica de ulei ucrainean contaminat a ajuns si in Romania, la Timisoara, fiind retras de la comercializare.

De asemenea, presa italiana a relatat in iulie ca politia financiara din orasul Cremona, din nordul tarii, a descoperit ca mari cantitati de branza alterata au fost amestecate cu branza proaspata si vandute pe pietele din Italia si Europa.

In ceea ce priveste Germania, la inceputul acestui an mai multi macelari romani au denuntat un abator din orasul Lohne unde s-ar fi folosit tone de carne alterata, transformata apoi prin amestec cu carne proaspata in pasta folosita la fabricarea unor mezeluri si carnati. Produsul ar fi fost distribuit apoi in tari ca Germania, Romania si Rusia.