Samanta, numita A25704-12 si creeata de o firma germana de biotehnologie, Bayer Cropscience, are acum autorizatia de a fi folosita in alimente si in hrana animalelor pentru urmatorii zece ani, potrivit EUobserver.

Decizia a fost luata de executivul european, dupa ce ministrii din statele membre nu au putut sa ajunga la un acord privind acest subiect. Atunci cand ministrii blocheaza o decizie legata de un produs modificat genetic, dosarul este trimis Comisiei Europeana.

Organismele modificate genetic reprezinta un subiect sensibil in Europa. In timp ce majoritatea cetatenilor europeni sunt ingrijorati in ceea ce priveste acest tip de biotehnologie, mai precis doar 27% sunt de acord cu produsele care contin ingrediente modificate genetic, potrivit Eurobarometrului din 2006, ministrii au pareri foarte diferite.

Citeste si:

Din aceasta cauza, Comisia Europeana si-a dat acordul in mod repetat prin aceasta procedura, urmand recomandarile Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentelor (EFSA).

In august 2007, EFSA a acordat un aviz favorabil comercializarii produselor care contin soia, declarand ca este sigura pentru import. Autoritatea a fost acuzata ca sprijina industria biotehnica atat de catre organizatii de protectia mediului, cat si de anumite state membre UE, care considera ca organismul isi da acordul unor produse modificate genetic fara sa faca o cercetare in prealabil.

Soia este folosita de obicei datorita proteinelor pe care le adauga hranei animalelor.