Azi incepe la Curtea Internationala de Justitie de la Haga prima runda de pledoarii ale delegatiei ucrainene in procesul privind delimitarea platoului continental din Marea Neagra, relateaza ziarul ucrainean Segodnia. Mass-media si clasa politica de la Kiev au declansat un razboi mediatic impotriva Romaniei.

Bucurestiul este acuzat ca vrea sa anexeze "teritorii istorice ale Ucrainei". Extremistii din fosta republica sovietica ameninta cu proteste in cazul unei decizii a CIJ favorabile Romaniei.

Delegatia ucraineana incepe azi prezentarea, timp de 4 zile, contraargumentelor sale la pledoaria partii romane de saptamana trecuta, in cadrul fazei orale a procesului de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) de la Haga, relateaza cotidianul ucrainean Gazeta po Kievski. Echipa ucraineana este condusa de Volodimir Vasilenko, actualul agent al Ucrainei pentru procesul de la Haga, coagentii sai fiind viceministrul de externe Oleksandr Kupcisin, iar celalalt, Volodimir Krohmal, director pentru probleme juridice si tratate in MAE de la Kiev. Kievul a desemnat drept judecator ad-hoc pe Bernard Oxman, profesor de drept Universitatea din Miami si vicepresedinte al Societatii Americane de Drept International. In finalul pledoariei partii ucrainene, CIJ urmeaza sa decida daca Insula Serpilor este o stanca sau o formatiune maritima propice vietii umane si activitatilor economice independente.

"Este greu de crezut ca membrilor completului de judecata al CIJ li se va intoarce limba sa spuna ca formatiunea maritima plata, pe care se afla zeci de cladiri administrative si de locuit, un far si doua debarcadere - unul mic, altul mai mare - si chiar un muzeu - ar fi o stanca si nu o insula", precizeaza surse oficiale ucrainene, citate de publicatie. Ucraina nu-si poate permite sa exploateze zacamintele din platoul continental din jurul Insulei Serpilor, avand nevoie de investitii de cel putin circa 100 milioane de dolari pentru astfel de activitati, a declarat directorul executiv al companiei ucrainene "Cernomornefetegaz", Igor Franciuk.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.