Presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, a sugerat ca nu va recunoaste pentru moment independenta Abhaziei si Osetiei de Sud, recunoscuta de Rusia, informeaza NewsIn.

Belarusul a fost singura tara fost sovietica care a sprijinit deschis interventia militara rusa in Georgia de luna trecuta, dar nu a recunoscut independenta celor doua republici georgiene, in pofida legaturilor stranse ale Minskului cu Moscova.

"Va veni momentul cand vom examina aceasta problema in Belarus, asa cum a examinat-o si Moscova - in Parlament", a declarat Lukasenko la o conferinta de presa de la Minsk, dupa ce fusese intrebat daca tara sa va recunoaste cele doua republici.

Doar Nicaragua a urmat pana in prezent exemplul Rusiei, recunoscand cele doua republici.
Pe de alta parte, UE anuntase sambata ca ia in calcul posibilitatea de a ridica sanctiunile impotriva Belarusului, la insistentele Poloniei, dupa eliberarea la mijlocul lunii august trei prizonieri politici importanti.

Aproximativ 40 de personalitati din Belarus, printre care presedintele Aleksandr Lukasenko, aflat la putere din 1994, nu au dreptul sa intre in spatiul UE dupa alegerile prezidentiale din martie 2006, care nu au corespuns normelor electorale internationale.

Comisarul european Benita Ferrero-Waldner a subliniat ca relatia cu Belarusul nu se va schimba inainte de alegerile legislative din 28 septembrie, de la care UE asteapta sa confirme ca Minskul se indreapta catre democratie. "Dar am putea trimite un semnal ca suntem dispusi", a adaugat ea.

Ferrero-Waldner a evocat si posibilitatea de a-l invita pe seful diplomatiei belaruse la Bruxelles in marja reuniunii ministrilor de externe europeni din 15 septembrie.

Mai multi oficiali europeani au sugerat ca ar fi oportun ca UE sa intinda o mana Belarusului, in conditiile in carea aceasta tara este supusa unei presiuni puternice din partea Moscovei pentru a recunoaste repede Abhazia si Osetia de Sud.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.