Audierea de la Curtea Internationala de Justitie (CIJ) consacrata cererii Georgiei de a ordona de urgenta Rusiei "oprirea epurarii etnice" in Osetia de Sud si Abhazia, a inceput in aceasta dimineata, la Haga, relateaza NewsIn.

Curtea va asculta pana miercuri argumentele Tbilisi-ului si Moscovei asupra masurilor cerute de Georgia.

Georgia vrea ca CIJ sa ordone Rusiei "oprirea epurarii etnice" si sa le permita georgienilor refugiati sa revina in aceste doua regiuni separatiste. Este vorba despre masuri de urgenta, in asteptarea unei decizii pe fond la plangerea depusa la 12 august de Tbilisi, care acuza Moscova ca incalca "Conventia internationala asupra eliminarii tuturor formelor de discriminare rasiala" din 1965, in aceste doua regiuni.

"Federatia Rusa controleaza in prezent Osetia de Sud si Abhazia, precum si zone adiacente din teritoriul georgian, in urma invaziei care a inceput in 8 august 2008", afirma Georgia in plangerea sa. Potrivit Tbilisi, georgienii care locuiesc in aceste zone sunt supusi violentelor fizice, ceea ce provoaca moartea unor civili si raspandirea terorii printre ei.

"Obiectivul manifest al acestei campanii de discriminare este expulzarea in masa a populatiei de origine georgiana din Osetia de Sud, Abhazia si regiunile invecinate din Georgia", afirma partea georgiana.

"Este continuarea politicii ruse inceputa in anii '90, de consolidare a autoritatii separatistilor si de control al teritoriului georgian prin epurare etnica si refuzarea" intoarcerii refugiatilor, mai afirma Georgia.

"Exista dovezi evidente ca fortele ruse sunt direct implicate in folosirea violentei (...) cu scopul de consolida si stabili in mod permanent retragerea georgienilor", continua plangerea inaintata CIJ de Tbilisi.

Curtea ar putea anunta decizia in cateva saptamini, dar o decizie pe fond ar putea dura mai multe luni sau chiar ani.

CIJ judeca diferendele intre state, iar deciziile sale au caracter de constrangere si nu se poate face apel.
Armata rusa a intrat in Georgia in luna august pentru a respinge trupele georgiene care incercau sa preia controlul asupra Osetiei de Sud. Rusia si-a incetat ofensiva dupa cinci zile, dar trupele sale nu s-au retras inca in totalitate din Georgia. Moscova a recunoscut intre timp independenta Osetiei de Sud si Abhaziei, starnind condamnari din partea comunitatii internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.