Dupa ce a facut 47 de morti in Haiti si a lovit Bahamas, uraganul Ike isi continua drumul luni pe insula Cuba, care, in stare de alerta maxima, a evacuat mai mult de 800.000 de persoane din zonele cu risc, unde inundatiile au provocat deja pagube majore, relateaza AFP, potrivit NewsIn.
Uraganul de categoria 3 pe scara de 5 Saffir-Simpson a lovit partea estica a nordului Cubei, duminica noaptea, incepand traseul din est spre vest spre Golful Mexic si sudul Statelor Unite. Ike loveste regiunea Caraine dupa Fay, Gustav si Hanna, care au facut sute de morti, majoritatea in Haiti.

La o saptamana de la uraganul Gustav, care a devastat vestul Cubei, dar nu a facut morti, toate provinciile estice si centrale ale insulei, dar si Havana, se afla in raza uraganului IKe, ceea ce a dus la evacuarea a mai mult de 800.000 de persoane, dintre care 10.000 de turisti straini in Varadero, cea mai mare statiune balneara a tarii. Cu rafale de vant de 195 kilometri pe ora, Ike va parasi marti zona Havanei si statiunea Varadero.

In zonele de coasta din est, o mie de locuinte au fost afectate, dintre care 200 au fost complet distruse, inregistrandu-se inundatii si valuri de sapte metri. "Intreaga natiune se afla astazi pe picior de razboi", a spus Fidel Castro. Fratele sau, Raul, care conduce tara, organizeaza tot mai multe reuiuni de urgenta.

La Havana, populatia isi facea rezerve de apa, alimente si combustibil, dar nu a fost raportata nicio evacuare. Provincia Pinar del Rio, inca sub socul distrugerilor provocate de Gustav, ar urma sa fie crutata de uragan.

La 30 august, Gustav, uragan de categoria 4, a distrus sau avariat 140.000 de locuinte in aceasta regiune, dar nu a facut morti.

Ploile torentiale provocate de trecea uraganului Ike in zona Haiti au provocat 47 de decese sambata noapte, numai in localitatea Cabaret, din nord.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.