Presedintele american George W. Bush mai are aproximativ patru luni pentru a-si respecta promisiunea veche de sapte ani de a-l captura pe Osama ben Laden "mort sau viu", inainte sa predea stafeta succesorului sau, comenteaza AFP.
Capturarea liderului al-Qaida ar permite fara indoiala presedintelui american, care in prezent se lupta cu recorduri de nepopularitate, sa isi recastige o parte din sprijinul imens pe care il avea dupa atentatele din 11 septembrie.

Dar daca Obama ben Laden va fi in continuare in libertate in 20 ianuarie 2009, cand Bush va pleca de la Casa Alba, acesta risca sa fie considerat unul dintre marile esecuri ale presedintiei sale, al carei curs s-a schimbat definitiv la opt luni de la inceputul primului mandat, odata cu prabusirea turnurilor gemene de la New York.

Casa Alba da asigurari ca ben Laden este in continuare cautat activ si ca Bush este informat constant in aceasta privinta. Presedintele neaga insa ca si-a intensificat eforturile pe final de mandat, pentru a se asigura ca nu lasa altcuiva sarcina de a-l prinde pe cel considerat autorul atentatelor de la 11 septembrie. "Am vazut titluri de ziare ca am ordonat un efort deosebit pentru a-l gasi pe Osama ben Laden. Un pic de exagerare jurnalistica. Pentru ca, pana la urma, facem acest lucru permanent dupa 11 septembrie", declara el in iunie postului britanic de televiziune Sky News.

Bush a facut faimoasa promisiune de a-l prinde pe Osama ben Laden "mort sau viu" la sase zile dupa ce adeptii acestuia au comis cele mai grave atentate teroriste din istoria americana si l-au determinat pe presedinte sa declare un "razboi mondial" terorismului. Intrebat daca il vrea mort pe Osama ben Laden, Bush a raspuns: "Vreau sa se faca dreptate. In Vest, imi amintesc, existau afise pe care scria 'Cautat, mort sau viu'".

In prezent, Bush catalogheaza aceasta declaratie printre cele "nefericite" pe care le-a facut de-a lungul celor doua mandate. Chiar sotia sa, Laura, a criticat voalat invocarea justitiei din Vestul salbatic. "Nu vorbea serios", a spus ea in iunie.

"Suna ca si cum mi-ar placea razboiul. Iar mie nu-mi place razboiul", explica Bush in acelasi interviu, referindu-se la declaratia din urma cu sapte ani.

De cand a cerut prinderea lui Osama ben Laden "mort sau viu", Bush si Casa Alba subliniaza ca razboiul impotriva terorismului nu se rezuma la persoana liderului al-Qaida. "In realitate, nu ma preocupa atat de mult" ben Laden, spunea Bush inca din martie 2002, avand in minte razboiul din Irak, lansat un an mai tarziu.

In ianuarie 2008, Bush paruse sa se impace cu gandul ca alt presedinte il va prinde pe inamicul numarul unu al americanilor. "Un presedinte sau altul va reusi", declara el postului de televiziune Fox News.

Adversarii sai il acuza pe Bush ca au deturnat pentru un razboi nejustificat in Irak resursele care ar fi putut folosi pentru stabilizarea Afganistanului, dar si pentru prinderea lui ben Laden. Candidatii la Casa Alba rivalizeaza in a se prezenta drept cel mai capabil sa il prinda pe liderul al-Qaida.

"Lui John McCain ii place sa spuna ca il va urmari pe ben Laden pana la portile iadului, dar nu se duce nici pana in grota unde traieste acesta", a spus democratul Barack Obama, asimilandu-l pe candidatul republican administratiei in exercitiu, careia ii reproseaza ca nu l-a prins pe liderul terorist.

Fostul presedinte democrat Bill "Clinton a avut mai multe ocazii de a-l prinde pe Osama ben Laden. Presedintele Bush a avut mai multe ocazii de a-l prinde pe Osama ben Laden. Eu il voi prinde", a replicat McCain miercuri la postul de televiziune ABC.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.