Pana in 2025, mutarea bunastarii dinspre Vest catre Est va fi completa. In plus, marele joc al resurselor energetice, completat cu schimbari demografice si de clima, pune tendintele mondiale in competitie.
Tendintele demografice, factor care genereaza cresterea, se vor schimba pentru diferite parti ale lumii. Prognozele arata ca populatia lumii va creste de la 6,5 miliarde de oameni in 2005 la 8 miliarde in 2025, cu toate efectele pe care cresterea le implica asupra resurselor limitate. China si India vor fi cele mai populate regiuni.

Divindendul demografic al Chinei va disparea in jurului lui 2015, cand va incepe imbatranirea populatiei, iar strategia de control a populat iei va determina o scadere a productivitatii. In acelasi timp, aproape jumatate din populatia de 1,5 miliarde a Indiei va fi sub varsta de 30 de ani.

Din punct de vedere demografic, abilitatea Occidentului de a determina globalizarea va fi limitata de sindromul maturitatii. In 2025, doar 16% din populatia lumii va trai in Occident, in scadere de la 24% in 1980. Cresterea somajului in Occident va inaspri legile muncii, iar intrarea in Occident a muncitorilor necalifi cati din Est va fi mai dificila. In tarile occidentale sunt asteptate violente ca rezultat al inegalitatilor, rasismului si blocarii accesului.

Situatia demografica a Rusiei se va inrautati pana in 2025. Populatia tanara va scadea. Minoritatile musulmane vor avea rate mai mari de fertilitate, iar chinezii turci si imigrantii asiatici vor creste ca numar.
In conditiile unor astfel de schimbari demografice, lupta pentru resurse va fi la fel de interesanta. Globalizarea duce la crestere economica globala, care genereaza presiuni asupra resurselor naturale la nivel mondial, intre care energia, alimentele si rezervele de apa, crescand in acest fel nivelul competitiei pentru resurse.

Este de asteptat ca pana in 2025 China sa fi e principala putere militara, cea de-a doua economie a lumii, cel mai mare importator de resurse naturale si cel mai mare poluator al tuturor timpurilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.