Autoritatile de la Kiev falsifica istoria pentru a facilita anexarea definitiva a platoului continental din Marea Neagra. Nationalistii din fosta republica sovietica ameninta cu ample proteste de strada in cazul unei decizii favorabile Romaniei.

Conform Suplicii inaintate de regimul de la Kiev Curtii Internationale de Justitie de la Haga in data de 7 iulie 2007, Ucraina acuza Romania ca a prezentat in Replica inaintata CIJ in decembrie 2006, "schite simple" in loc de harti detaliate, "descoperite" intamplator de partea romana. Expertii ucraineni contesta o parte importanta a hartilor anexate documentatiei romanesti inaintate CIJ, inclusiv harta 134, considerandu-le "eronate". Kievul mai protesteaza fata de folosirea de catre Bucuresti a unor harti vechi, fara valoare juridica.

Tot in documentatia inaintata de fosta republica sovietica sunt contestate argumentele delegatiei romane privind Procesele Verbale din 1949, 1961, 1063 si 1974, considerand ca ele sunt acorduri internationale obligatorii pentru Parti, fara insa ca ele sa stabileasca limitele platoului continental sau al Zonelor Economice Exclusive. "Misiunea Comisiei comune sovieto-romane care a incheiat Procesul Verbal din 1949 nu includea delimitarea sectorului maritim al granitei", se mai arata in Suplica ucraineana. "Termenii actuali ai Proceselor Verbale relevante, subliniaza doar ca granita este situata la o anumita distanta (nespecificata) de arcul Insulei Serpilor" precizeaza partea ucraineana.