Activitatile „statale” invocate de Ucraina (activitatile de exploatare sau explorare a depozitelor de hidrocarburi sau actele politiei de frontiera ucraineana in zona in disputa din Marea Neagra) nu pot avea niciun efect juridic in procesul dintre Ucraina si Romania pentru delimitarea spatiilor maritime, potrivit unui comunicat MAE.
In discursul sau, Daniel Müller, consilier, reprezentant al Romaniei la CIJ, a aratat in pledoaria sustinuta de el astazi, ca argumentul Ucrainei conform caruia in zona aflata in disputa s-ar fi conturat o linie de delimitare de facto prin comportamentul partilor este total eronat. In acest sens, el a precizat ca in dreptul international al marii, activitatile exercitate de state in zona supusa delimitarii nu au relevanta in procesele de delimitari maritime, neputand fi considerate drept circumstante speciale pentru stabilirea liniei de delimitare, asa cum ar dori Ucraina. Jurisprudenta bogata a instantelor internationale, inclusiv a CIJ, invocata pe larg de expertul partii romane, demonstreaza clar irelevanta juridica a unor astfel de acte de care incearca sa se prevaleze Ucraina.

Cosmin Dinescu, Co-agent al Romaniei pentru CIJ, a demonstrat, la randul sau, ca toate activitatile din zona in disputa, documentate de Ucraina in faza scrisa a procesului, au avut loc dupa data cristalizarii diferendului, astfel ca, potrivit jurisprudentei constante a Curtii, ele nu pot fi luate in considerare.

In ceea ce priveste explorarea zonei in disputa, Cosmin Dinescu a aratat ca Romania a exercitat astfel de activitati stiintifice (permise, conform Acordului Conex la Tratatul politic din 1997, si in conditiile existentei diferendului) intr-o maniera substantiala si cu o constanta mult mai mare decat Ucraina.

In pledoaria sa, profesorul James Crawford a descris tehnic modul de trasare a unei linii de delimitare, considerat de Romania echitabil. Acesta este modul de delimitare dezvoltat chiar de Curtea Internationala de Justitie, in cazurile precedente de delimitare maritima pe care le-a solutionat pana acum, mai arata comunicatul MAE.

Astfel, profesorul Crawford a aratat ca primul pas este trasarea unei linii echidistante in sectorul tarmurilor adiacente si unirea acesteia cu arcul de cerc cu raza de 12 mile maritime din jurul Insulei Serpilor, care a fost deja stabilit ca linie de delimitare prin acordurile romano-sovietice din 1949, 1963, 1974, la care Ucraina este parte si pe care trebuie sa le respecte, ca succesor al URSS. Linia de delimitare a fost confirmata si printr-un mare numar de harti produse atat de Romania si Ucraina, precum si de state terte.

Totodata, Insula Serpilor trebuie ignorata si in considerarea caracteristicilor sale naturale de stanca, fara drept la platou continental si zona economica exclusiva.

Vaughan Lowe, in ultima pledoarie a Romaniei din aceasta saptamana, care incheie astfel primul tur de pledoarii ale Romaniei a aratat ca pentru Ucraina nu se poate considera intregul litoral drept tarm relevant, deoarece aceasta contravine definitiei juridice a platoului continental si notiunii de coaste relevante.

Expertul a demonstrat printr-o bogata argumentatie juridica faptul ca, potrivit solutiei de delimitare a Romaniei, raportul dintre suprafetele alocate statelor si lungimea coastelor relevante este unul echilibrat, care respecta metoda dezvoltata de CIJ in spetele de acest fel. In acest sens, formula de delimitare propusa de Romania, urmand regulile CIJ in materie, este realista si echitabila, respectand pe deplin principiile si normele de drept international in materie, in contrast cu solutia promovata de Ucraina care este vadit disproportionata si inechitabila.

Astazi s-au incheiat pledoariile Romaniei in primul tur de audieri publice in procesul cu Ucraina pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive de la CIJ. In perioada 9-12 septembrie 2008 va avea loc primul tur de pledoarii al Ucrainei, urmat la 15-16 septembrie de al doilea tur de pledoarii al Romaniei, prin care echipa tarii noastre la CIJ va reactiona la argumentatia expusa de partea ucraineana in primul tur si va pune concluziile cu privire la solutia de delimitare pe care o considera echitabila si conforma dreptului international in prezentul proces.

Agentul Romaniei la Haga, Bogdan Aurescu, alaturi de ceilalti membri ai echipei Romaniei, au incercat sa demonstreze in decursul celor patru zile pe care le-au avut la dispozitie, ca metoda propusa de Romania pentru delimitarea platoului este cea echitabila, in concordanta cu procedurile CIJ, si ca Insula Serpilor nu ar trebui sa aiba vreo relevanta in acest proces, asa cum insista partea ucraineana.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.