Presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a participat ieri la festivitatile prilejuite de aniversarea a 60 de ani de la victoria Aliata in cel de-al doilea razboi mondial, organizate in Europa, la cimitirul soldatilor americani din localitatea Margraten, situata in sud-estul Olandei, transmite AFP.

Cu aceasta ocazie presedintele american a adus un omagiu militarilor americani care au murit pentru apararea democratiei in razboiul impotriva Germaniei naziste."Fiecare dintre acesti americani si-a adus contributia proprie la istoria libertatii", a afirmat Bush in cimitirul de la Margraten, unde se afla circa opt mii de morminte ale sodatilor americani, care s-au sacrificat pentru eliberarea Europei.

"Trupele naziste au fost invinse de o coalitie a armatelor aliatilor nostri democrati, de luptatorii tarilor ocupate si de miscarile clandestine de rezistenta.Ele au luptat cu soldati americani care cu cateva luni inainte fusesera fermieri, functionari la banci sau muncitori in uzine", a continuat presedintele SUA.Si a adaugat ca "tiranii din lumea intreaga au invatat o lectie: nu exista forta mai mare decat libertatea si nici un soldat mai puternic decat acela care lupta pentru aceasta libertate".

Inainte de a participa la festivitatile de la Margraten, in cadrul turneului sau european in memoria celor care s-au sacrificat pentru eliberarea Europei de sub jugul nazist, George W. Bush a facut, sambata, o escala in Letonia, la Riga, pentru a participa la un summit de cateva ore cu liderii tarilor baltice.

Presedintele american a tinut sa salute cu aceasta ocazie democratiile din cele trei republici fost sovietice (Letonia, Estonia si Lituania), si a manifestat sprijinul pentru tarile baltice, cu riscul de a-l nemultumi pe omologul sau rus Vladimir Putin, si a denuntat epoca sovietica, informeaza AFP.

"Recunosc ca sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial a reprezentat pentru Occident pacea, dar in cazul tarilor baltice acesta a adus ocupatia si represiunea comunista. Iar americanii nu vor uita niciodata ocupatia si represiunea comunista in tarile baltice.Va recunoastem istoria dureroasa", a afirmat Bush, in cadrul unei conferinte de presa comune cu presedintii Letoniei, Estoniei si Lituaniei.De asemenea, liderul de la Casa Alba a subliniat ca "acordul de la Ialta a continuat traditia nedreapta a celui de la Munchen si a pactului Ribbentrop-Molotov. Inca o data cand guverne puternice, au negociat libertatea natiunilor mici (...)".

"Captivitatea in care s-au aflat milioane de oameni in Europa Centrala si de Est va ramane in memorie drept una dintre cele mai mari nedreptati ale istoriei", a adaugat presedintele SUA, referindu-se la perioada de dominatie sovietica din timpul razboiului rece.Drept raspuns la afirmatiile lui George W. Bush de la Riga, omologul sau rus, Vladimir Putin, a spus ca America nu este o democratie exemplara si va trebui sa-si reformeze propriul sistem electoral inainte de a critica Rusia.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.