O fotografie cu luptatori talibani, pozand in uniformele soldatilor francezi omorati in Afganistan dintr-o revista a trezit controverse la nivelul opiniei publice franceze, avand in vedere pierderea suferita de armata odata cu uciderea luna trecuta a celor 10 soldati care luptau impotriva terorismului.
Un luptator taliban este imbracat intr-o vesta anti-glont a unui soldat francez mort. Altul foloseste cu mandrie un aparat francez portativ de emisie-receptie. Iar un alt taliban poarta o casca de camuflaj din armata franceza.

O fotografie “stralucitoare” foarte mare, in care apare un grup de insurgenti care spun ca au omorat zece francezi in Afganistan pe 18 august a crescut nelinistea privind prezenta militara franceza acolo, potrivit International Herald Tribune.

Ea a fost publicata in revista saptamanala Paris Match, reflectand stategia media a talibanilor de a inceta acordarea de sprijin a razboiului din partea Europei si a crescut ingrijorarea fata de modul in care jurnalistii le ofera acestora un cadru de manifestare a acestei stategii. Mai mult decat atat, a alimentat o dezbatere despre razboi, care este vazut ca fiind din ce in ce prea lung si aproape terminat , fiind lipsit de popularitate in multe din statele europene NATO care au trupe trimise in Afganistan.

Ministrul apararii Herve Morin a criticat fotografia din Paris Match. “Ar trebui sa ii promovam pe talibani?”, a declarat el pentru postul de radio France Inter. “Talibanii doresc sa se razbune declansand un razboi al comunicarii cu acest tip de actiuni”, a adaugat el. “Ei au inteles ca opinia publica este probabil <<calcaiul lui Ahile>> a comunitatii internationale care se afla momentan in Afganistan”.

Cei zece soldati ucisi in Afganistan sunt cea mai mare pierdere militara a Frantei in 25 de ani. Presedintele francez Nicolas Sarkozy a afirmat in tipul unei vizite in Siria ca soldatii francezi lupta pentru a proteja Franta de terorism. “Daca parasim Afganistanul, vom destabiliza Pakistanul, fapt de care nu avem nevoie".

Insa acasa in Franta cuvintele sefului statului au fost estompate de o reactie emotionala din partea membrilor familiilor sodatilor ucisi fata de articolul din revista.

"Este socant sa-I vezi pe criminalii copiilor nostrii facand parade in uniformele lor, cu armele lor”, a declarat Joel Lepahun, tatal unuia dintre soldatii omorati.

Imaginile, care infatisau noua luptatori talibani in muntii din nord-estul Kabului aveau o atitudine sfidatoare, unul dintr ei dandu-Ie jurnalistilor un obiect care a apartinut unuia dintre soldatii omorati pentru a-l duce acasa la familia lui.

In articol, liderul grupului, comandantul Farouki, a anuntat ca va ucide toti soldatii francezi care nu parasesc Afganistanul.

Chantal Buil, mama unui alt soldat ucis, a trimis o scrisoare lui Sarkozy prin care ii cere sa se retraga din Afganistan. “Incetati sa mai urmati exemplul presedintelui Bush” ii scrie ea. “Sa ne scoatem soldatii din mlastina”, adauga aceasta in scrisoare.

Totusi, legat de fotografiile controversate, Eric de Lavarene, jurnalistul care a intervievat insurgentii sustine ca revista nu a fost manipulata, conform The Guardian.

“Nimeni nu vorbeste despre propaganda cand noi suntem foarte legati de trupele NATO; totusi informatia este foarte bine controlata cu aceste ocazii”. Parlamentarul socialist Perre Moscovici a considerat ca articolul din Paris Match este “chinuitor”, iar Daniel Cohn-Bendit, din Partidul Verzilor a decarat ca acesta este un element “extrem de indecent”.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.