Parchetul polonez detine un document secret care dovedeste existenta un centru secret al CIA in Polonia, in prima jumatate a deceniului, relateaza vineri cotidianul Gazeta Wyborcza, citat de AFP, potrivit NewsIn.
Documentul, care a fost vazut de surse sub acoperirea anonimatului, citate de cotidian, este un memorandum de doua pagini al serviciilor secrete poloneze, redactat la sfarsitul anului 2005 - inceputul anului 2006, dupa primele informatii aparute in presa americana, privind existenta unor inchisori secrete ale CIA in Europa postcomunista.

Potrivit Gazeta, documentul confirma existenta unui centru secret al CIA, dar nu precizeaza clar daca acesta a servit ca inchisoare unde au fost detinuti liderii organizatiei al-Qaida.

In 2007, Polonia si Romania au fost acuzate, intr-un raport al Consiliului Europei, ca au gazduit intre 2003 si 2005 inchisori ilegale ale CIA. Guvernele celor doua tari, indiferent de orientarea lor politica, au negat vehemt acuzatiile.

Mai multe ziare americane au dezvaluit ca presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Khaled Sheikh Mohammed, ar fi fost interogat si torturat in apropiere de aerodromul Szymany din nordul Poloniei.

Potrivit Gazeta, documentul a fost vazut in 2006 de doi ministri din Guvernul conservator din perioada respectiva si de procurorul national, in cursul unei reuniuni. Contactat de cotidian, fostul procuror national Janusz Kaczmarek a confirmat ca a avut loc o astfel de reuniune, dar a refuzat sa precizeze ce s-a discutat. Ceilalti participanti la reuniune au refuzat sa comenteze.

Potrivit documentului, centrul a fost creat in baza unui acord americano-polonez semnat in 2002, in cadrul luptei antiterorism.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.