O calota imensa de gheata, de marimea Manhattan-ului, s-a desprins dintr-o insula din nordul Canadei. Aceasta reprezinta o noua dovada a impactului dramatic pe care incalzirea globala il are asupra frontierei polare, avertizeaza specialistii

Bucata de gheata aflata in deriva, dar si calota Markham, veche de 4.500 de ani, ce s-a desprins la inceputul lunii august, se indreapta spre Oceanul Arctic, potrivit lui Derek Mueller, specialist in cadrul Universitatii Trent din Ontario.

"Bucata de gheata Markham a fost o mare surpriza deoarece a disparut subit. Cercetarile au fost difuze la inceput, din cauza conditiilor de vreme nefavorabila. Dar cand norii si ceata s-au ridicat, portiunea de gheata disparuse; a fost un eveniment socant care scoate si mai mult in evidenta rapiditatea schimbarilor ce au loc in regiunea arctica", a declarat Mueller pentru Huffington Post

De altfel, fenomenul desprinderilor de gheata din Oceanul Arctic au atins apogeul in aceasta vara.

"Temperaturile neobisnuit de ridicate din aceste regiuni constituie principalul factor al diminuarii calotelor glaciare. La acesta se adauga prezenta insemnata de crapaturi in portiunile ramase, ceea ce va facilita noi desprinderi de gheata in urmatorii ani", sustin specialistii.

Formate in urma acumularilor de zapada si inghetarii apei, calotele glaciare sunt platforme vaste de ghetari antici si densi, ce plutesc pe suprafata oceanului, uniti insa cu solul.

Martin Jeffries, de la Fundatia Nationala de Stiinta din America, a declarat ca pierderea masiva de gheata din aceasta vara reprezinta echivalentul a trei orase Manhattan, totalizand 212 km patrati, ceea ce a dus la reducerea substantiala a calotei glaciare din Oceanul Arctic, reprezentand cea de-a doua reducere masiva din ultimii 30 de ani, de cand au inceput a fi intreprinse masuratori prin satelit.

In timpul secolului trecut, cand anumite portiuni de gheata se desprindeau, alti ghetari se formau in locul
acestora. In zilele noastre insa, temperaturile ridicate si schimbarile climatice nu mai ofera nici o sansa refacerii calotei glaciare, spun oamenii de stiinta.

Pe langa decimarea ecosistemului, imprastierea blocurilor de gheata si incalzirea vremii, ce vor cauza viitoare topiri, se pune si problema prezentei tot mai amenintatoare a flotelor si ambarcatiunilor in regiunea Arcticului, fenomen pe care insa prim ministrul Canadei, Stephen Harper, pare sa-l agreeze.

Acesta a anuntat saptamana trecuta ca planuieste sa extinda explorarile in regiune, faimoasa pentru depozitele de petrol si minerale, mult mai prielnica si evidenta, ca urmare a topirii ghetarilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.