Armata Irlandeza Republicana (IRA), care a lupta de 30 de ani impotriva britanicilor in Irlanda de Nord nu mai este o amenintare pentru securitatea din zona, iar structurile ei de conducere au renuntat la actiunilemilitare, potrivit unui esantion de experti alesi de guvernele irlandeze si britanice.
IRA este o organizatie paramilitara care militeaza pentru desprinderea Irlandei de Nord de Marea Britanie si unirea ei cu Irlanda.

Concluziile specialistilor din Comisia Independenta de Monitorizare, comisia de supraveghere a dezarmarii organizatiei paramilitare, au inchis un alt capitol din istoria provinciei britanice, potrivit cotidianului francez Le Monde.

Intr-un raport special al comisiei, scrie ca IRA si-a luat angajamentul de urmari doar calea politica si diplomatica, renuntand la structurile sale teroriste.

Conform Financial Times, consiliul militar al organizatiei “nu mai este operational si functional prin alegere libera”. Organul compus din sapte membri care luau deciziile privind actiunile de teroare au fost lasati sa “cada in desuetudine”.

Shaun Woodward, secretarul Irlandei de Nord, a salutat descoperirile raportului, care considera ca aceasta puncteaza o inovatie in procesul politic.

IRA s-a aflat intr-un permanent conflict cu autoritatile, iar acum ministrii spera ca acest raport sa calmeze toate tensiunile, inainte de intalnirea dintre Unionistii Democrati si Sinn Féin, aripa politica a IRA astazi. Tot executivul Irlandei de Nord se va reuni la 18 septembrie.

Partidul Unionist Democrat, din care face parte primul ministru al Irlandei de Nord, Peter Robinson, cere confirmarea Comisiei Independente de Monitorizare a intentiilor pacifiste ale IRA inainte sa lanseze procesul politic. Primirea favorabila din partea lui Peter Robinson a acestui anunt prezice un progres rapid privind dosarul foarte important despre securitate.

“Comunitatea unionist trebuie sa fie convinsa de liderii republicani ca IRA si-a terminat activitatea cu adevarat”, a declarat oficialul irlandez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.