Presedintele francez Nicolas Sarkozy a avertizat Iranul, joi, ca risca un atac din partea Israelului prin continuarea programului nuclear, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.
Puterile occidentale acuza Iranul ca incearca sa fabrice arma nucleara sub pretextul programului nuclear civil, desi Teheranul afirma ca obiectivul este pur civil. Statele Unite si Israelul nu au exclus posibiltatea unui atac militar, daca aceasta disputa nu se rezolva pe cale diplomatica.

"Iranul risca foarte mult prin continuarea programului nuclear", a declarat Sarkozy, intr-o reuniune la Damasc cu liderii Siriei, Turciei si Qatarului. "La un moment dat, oricare ar fi guvernul israelian, ne putem trezi ca Israelul a atacat", a declarat Sarkozy. "Intrebarea nu este daca acest lucru ar fi legitim sau nu, daca ar fi ceva inteligent. Ce vom face in acel moment? Ar fi o catastrofa. Trebuie sa evitam aceasta catastrofa", a subliniat liderul francez.

Ingrijorarile cu privire la un eventual atac asupra instalatiilor iraniene nucleare s-au intensficat de cand Israelul a efectuat un exercitiu aviatic in iunie, despre care s-a spus ca este simularea unui atac asupra Iranului.

Presedintele francez i-a cerut liderului sirian, Bashar al-Assad, sa ajute la rezolvarea acestei dispute cu Iran, Siria fiind un aliat al Teheranului, iar Assad a promis sa caute o solutie.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat pana acum trei serii de sanctiuni impotriva Iranului, pentru ca Teheranul nu a suspendat procesul de imbogatire a uraniului.

Sarkozy a reiterat apelul catre Iran de a opri acest proces nuclear, spunand ca Teheranul ar trebui sa accepte inspectii ONU mai stricte, efectuate de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA). "Daca Iranul continua acest procedeu, este o problema, insa inspectiile AIEA ar trebui macar sa se defasoare intr-o maniera corespunzatoare. Atunci buna credinta a Iranului ar fi dovedita", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.