Vicepresedintele american Dick Cheney a declarat joi ca Rusia si-a redus credibilitatea ca partener international prin tentativa "ilegitima" de a schimba frontierele Georgiei, relateaza Reuters, potrivit NewsIn.
"Dupa ce natiunea dumneavoastra si-a castigat libertatea prin Revolutia trandafirilor, America a venit in ajutorul acestei democratii tinere si curajoase", a spus Cheney, intr-un briefing de presa sustinut la Tbilisi impreuna cu presedintele georgian Mihail Saakasvili.

"Facem acest lucru din nou, intr-un moment in care faceti eforturi sa treceti peste o invazie a teritoriului dumneavoastra suveran si peste o tentativa unilaterala ilegitima de a schimba granitele tarii dumneavoastra cu forta, tentativa care a fost condamnata universal de lumea libera", a spus Cheney.

"Actiunile Rusiei au creat indoieli cu privire la intentiile si credibilitatea sa ca partener international, nu doar in Georgia, ci in toata regiunea si in tot sistemul international", a spus vicepresedintele american.

"America sustine ferm programul de aderare a Georgiei la NATO si integrarea sa, pe termen lung, in Alianta atlantica", a declarat Cheney, citat de AFP. "Georgia va fi in alianta noastra", a adaugat el.

Cheney este cel mai inalt oficial american care merge in regiune de la inceputul conflictului ruso-georgian, in 8 august. Secretarul de stat Condoleeza Rice a fost la Tbilisi in plina criza, pentru a-l convinge pe presedintele georgian sa semneze acordul pentru incetarea focului.

Casa Alba a condamnat ferm ofensiva rusa declansata dupa ce Guvernul de la Tbilisi a incercat sa preia cu forta controlul asupra regiunii separatiste Osetia de Sud. Administratia americana a criticat, impreuna cu aproape tot restul lumii, si decizia Moscovei de a recunoaste independenta teritoriilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud, dar nu a hotarat masuri de retorsiune.

De la inceputul conflictului ruso-georgian, Washingtonul a trimis aliatului sau avioane militare si nave cu ajutoare umanitare, dar a negat ca aceasta asistenta mascheaza o consolidare a prezentei sale in Marea Neagra. Pe de alta parte, administratia a anuntat ca va cere Congresului aprobarea unui ajutor de un miliard de dolari pentru reconstructia Georgiei.

Dupa Georgia, Cheney merge in Ucraina, care aspira, la randul sau, sa adere la UE si la NATO, Cheney se va intalni cu presedintele Iuscenko astazi si vineri. Ultima oprire a vicepresedintelui american va fi in Italia, unde va participa la un forum pe probleme de informatii si securitate si se va intalni cu lideri internationali, printre care premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

Turneul intervine in conditiile in care Statele Unite incearca sa incheie reexaminarea relatiilor cu Rusia, dupa conflictul din Georgia, dupa ce administratia americana nu a exclus marti adoptarea unor eventuale sanctiuni. Miercuri, la Moscova, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Andrei Nesterenko, si-a exprimat speranta ca, dupa vizita lui Cheney la Tbilisi, programata pentru joi, "administratia Statelor Unite


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.