Presupusul asasin al disidentului bulgar Gheorghi Markov, care a murit in 1978 la Londra dupa un atac cu o umbrela, a primit prime generoase si medalii de la serviciul bulgar de informatii, dezvaluie joi cotidianul Dnevnik, citat de AFP.
Cotidianul afirma ca a avut acces la dosarul lui Francesco Giullino, un agent al serviciilor de informatii, din care va publica fragmente saptamana viitoare. Totusi, parti din dosar referitoare la activitatile presupusului asasin in anul comiterii crimei au fost suprimate.

Giullino, un danez de origine italiana cu nume de cod Picadilli, a fost singurul suspect in ancheta lansata in Bulgaria dupa caderea comunismului si care va fi clasata la sfarsitul acestei saptamani din cauza prescrierii faptelor.

El fusese interogat in Danemarca in 1993, la cererea Bulgariei, dar a reusit sa evadeze in momentul in care probele impotriva sa incepusera sa se adune. Aflat in libertate, Giullino a profitat de lentoarea comunicarii dintre organele de justitie britanice, bulgare si daneze pentru a pleca in Ungaria, de unde i s-a pierdut urma.

Dupa deschiderea arhivelor serviciilor secrete comuniste, cotidianul Dnevnik a descoperit ca Giullino urmase un training la serviciile de informatii bulgare la inceputul anului 1978 si fusese trimis de cel putin patru ori la Londra.

La sfarsitul lunii septembrie 1978, cu putin timp dupa asasinat, el a fost decorat cu o medalie si a primit mai multe vacante gratuite. Tot ceea ce tinea de activitatea sa era aprobat la cel mai inalt nivel al serviciilor bulgare de informatii, adauga cotidianul.

Markov, un scriitor care fugise din Bulgaria comunista, a murit dupa ce a fost intepat in picior cu o umbrela, in 7 septembrie 1978, in timp ce astepta autobuzul la Londra. Medicii legisti au descoperit in piciorul sau o capsula minuscula, care continea o otrava puternica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.