Justitia poloneza a deschis miercuri o ancheta asupra circumstantelor mortii in 1943, in Gibraltar, a sefului guvernului polonez in exil la Londra, generalul Wladyslaw Sikorski, fiind posibil ca URSS sa fi comandat asasinarea sa, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

Generalul, de unii comparat cu De Gaulle, a murit intr-un accident aviatic la 4 iulie 1943, cand avionul in care se afla si care apartinea fortelor aeriene britanice a cazut in mare, la cateva minute de la decolarea din Gibraltar.

Potrivit Institutului memoriei nationale, care ancheteaza crimele naziste si staliniste impotriva natiunii poloneze, accidentul poarta indiciile unui "act criminal". "Conditiile exista pentru avansarea ipotezei unui complot in vederea asasinarii generalului polonez. Potrivit uneia dintre versiunile probabile, asasinatul ar fi fost comandat de URSS", potrivit unui comunicat.

Pilotul, un ceh, unicul supravietuitor dintre cei 17 ocupanti ai aparatului B-24 Liberator, a explicat atunci ca brusc comenzile avionului s-au blocat. Istoricii care sustin teza unui asasinat subliniaza ca in 1943 guvernul polonez in exil la Londra devenise un aliat jenant atat pentru Rusia, cat si pentru occidentali.

Guvernul polonez in exil nu dorea sa treaca sub tacere responsabilitatea lui Stalin in masacrarea a aproape 22.000 de ofiteri polonezi prizonieri ai URSS in 1940, la Katyn, si in alte lagare. In timp ce Stalin acuza nazistii ca au organizat masacrul, Sikorski cerea o ancheta pentru a se arata lumii adevarul.
Pentru elucidarea circumstanelor mortii lui Sikorski, Institutul va cere exhumarea cadavrului, aflat in cripta catedralei Wawel din Cracovia, a spus purtatorul de cuvant Ewa Koj.

"O examinare a ramasitelor este indDspensabila. O autopsie, chiar si tardiva, poate aduce clarificari. deja se va pueta stabili daca resturile umane care se afla in acel mormant sunt intr-adevar cele ale generalului", a spus sursa.

Unii istorici au spus ca este posibil ca acolo sa nu se afle cadavrul generalului, repatriat in Polonia din cimitirul din Newark, Marea Britanie, in septembrie 1993.

Institutul va cere justitiei britanice sa-i furnizeze documente privitoare la circuimstantele mortii generalului, care se afla in prezent in arhivele sale, in continuare clasificate. "Istoricii nu au acces acolo. Poate noi, in calitate de procurori, le vom putea obtine. Nu stim care va fi raspunsul justitiei britanice, atat timp cat inca nu am facut cererea", a spus Koj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.