Coreea de Nord a inceput sa repuna in functiune principalul sau complex nuclear, din Yongbyon, punand in aplicare o amenintare lansata dupa refuzul SUA de a retrage aceasta tara de pe lista statelor care sustin terorismul, potrivit AFP, citat de NewsIn.

Regimul comunist a inceput in noiembrie 2007 dezactivarea reactorului si a altor echipamente nucleare din vastul complex, potrivit termenilor unui acord international ce prevede denuclearizarea tarii, in schimbul unui ajutor energetic.

Insa Coreea de Nord a inceput sa repuna in functiune echipamentele, au informat agentia nipona Kyodo si televiziunea Fox News. Potrivit Kyodo, Phenianul a inceput aceste activitati marti.

Purtatorul de cuvant al guvernului nipon a spus ca nu este la curent cu asa ceva si a refuzat sa comenteze.
Informatii similare au fost deja difuzate de agentia sud-coreeana Yonhap. Potrivit agentiei, care cita o sursa din Ministerul sud-coreean de Externe, lucrarile de repunere in functiune a complexului au inceput miercuri dimineata.

Sursa citata de Yonhap a spus ca informatiile sale provin din SUA si ca aceasta tara a fost avertizata de un raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica.

Coreea de Nord a anuntat la 26 august ca renunta la dezactivarea instalatiilor sale nucleare si ca ar putea reactiva complexul. Ea le reproseaza Statelor Unite ca nu au retras tara de pe lista statelor care sustin teroriosmul, ceea ce o impiedica sa pobtinpa ajutoare americane si imprumuturi de la organizatii internationale.

Bush a anuntat in iunie Congresul american ca intentioneaza sa retraga Coreea de Nord de pe lista in 45 de zile, dar Washingtonul a spus la 11 august ca retragerea nu va avea loc atat timp cat Phenianul nu accepta un mecanism complet de verificare a programului sau nuclear.

Coreea de Nord a testat o bomba atomica in 2006. Un acord in sase privitor la denuclearizarea Coreei de Nord a fost incheiat anul urmator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.