Pledoariile Romaniei de la Haga au continuat astazi cu demonstrarea faptului ca Insula Serpilor nu este un punct geografic relevant pe coasta ucraineana, ea fiind, de fapt, doar o stanca, informeaza un comunicat MAE.
  • Insula nu apare nici pe schitele ucrainienilor

Bogdan Aurescu, Agentul Romaniei la CIJ, a demonstrat astazi Curtii Internationale de Justitie de la Haga, ca formatiunea Insula Serpilor nu poate fi considerata un punct geografic relevant de pe coasta ucraineana. De asemenea, Bogdan Aurescu a demonstrat in discursul sau ca Insula Serpilor nu este altceva decat o stanca, care nu poate sustine locuirea umana sau activitati economice proprii.

In sala de judecata au fost proiectate imagini satelitare de la NASA care arata clar faptul ca Insula Serpilor nu este deloc integrata in coasta ucraineana. Nu numai imaginile satelitare sustin acest argument, dar chiar si o schita privind centrele populate de pe coasta ucraineana a Marii Negre inclusa de insasi Ucraina in documentele scrise depuse la CIJ in acest proces. Pe aceasta schita Insula Serpilor nu este deloc reprezentata, ceea ce indica implicit ca nici Ucraina nu o considera relevanta si nici populata.

Agentul Romaniei la CIJ a folosit, pe larg, si alte documente depuse chiar de Ucraina la Curte in procesul pentru delimitarea spatiilor maritime, precum si marturii din presa ucraineana sau a altor state, care indica clar caracterul de stanca de „dimensiuni neglijabile” (citat din Contra-Memoriul Ucrainei).

  • Insula nu poate fi locuita

Bogdan Aurescu a folosit numeroase documente istorice si stiintifice pentru a demonstra ca formatiunea marina nu are surse de apa, nu are sol fertil si nici vegetatie sau fauna. Chiar si serpii, care au dat numele acestei formatiuni maritime, sunt catalogati drept specie disparuta chiar de Lista ucraineana a speciilor de flora, fauna si pesti. In plus, clima Insulei Serpilor este foarte dificila, ceea ce face imposibila o locuire umana propriu-zisa.

De asemenea, Agentul Romaniei la CIJ a evocat in discursul sau documente istorice, atat din perioada interbelica (de exemplu, documente ale Comisiei Europene a Dunarii, care administra farul de pe Insula Serpilor) precum si din perioada antica si de ev mediu, care atesta faptul ca insula nu a fost niciodata locuibila sau locuita. Documentele Comisiei Europene a Dunarii arata dificultatile intampinate in trimiterea unor lucratori la farul de pe insula, din cauza problemelor de sanatate provocate de climatul locului. Documentele antice atesta chiar interdictia stabilirii pe insula tot datorita pericolelor la care eventualii locuitori s-ar fi expus. Bogdan Aurescu a aratat ca nici cei sase graniceri ucraineni cantonati pe Insula Serpilor care, cu ocazia vizitei presedintelui ucrainean din 2007, au primit documente de identitate in incercarea de a fi „transformati” in „locuitori permanenti”, nu pot fi considerati o populatie.

Agentul Romaniei la CIJ a respins argumentele ucrainene conform carora insula ar avea o notorietate istorica care i-ar da dreptul la platou continental si zona economica exclusiva, demonstrand ca notorietatea istorica sau importanta strategico-militara din trecut nu au nicio legatura de cauzalitate cu capacitatea de a sustine locuirea umana sau viata economica proprie, deci cu dreptul la platou continental si zona economica exclusiva.

  • Frontiera maritima dintre Romania si Ucraina in zona Insulei Serpilor este deja trasata

Frontiera dintre spatiile maritime ale Insulei Serpilor si spatiile maritime care apartin Romaniei este deja stabilita, a aratat astazi profesorul James Crawford, pledand in fata Curtii Internationale de Justitie de la Haga. De asemena, profesorul James Crawford a demonstrat care este, intr-o abordare coerenta, suprafata relevanta pentru delimitare.

Romania solicita Curtii sa confirme cursul frontierei deja trasate intre tara noastra si fosta URSS, ca prima parte a delimitarii maritime judecate in prezentul proces, a spus profesorul Crawford, avand in vedere caracterul preponderent al acordurilor bilaterale in procesul de delimitare maritima.

Uniunea Sovietica si Romania au stabilit inca din anul 1948 frontiera maritima dintre cele doua state, inclusiv cea dintre Insula Serpilor si apele Romaniei, a demonstrat profesorul Crawford. “Procesul-verbal general cu privire la frontiera dintre Uniunea Sovietica si Romania”, incheiat la Bucuresti in data de 27 septembrie 1949, descrie intreaga frontiera a Romaniei cu URSS. Textul acestui document arata ca frontiera intre cele doua state, in zona Insulei Serpilor, merge pe marginea exterioara a zonei cu raza de 12 mile marine din jurul formatiunii maritime. Procesul-verbal general din 1949 nu este unicul document care mentioneaza trasarea frontierei de stat intre Romania si URSS, urmand cronologic si alte documente, de exemplu in 1948, 1963 si 1974, iar acestea sunt confirmate chiar si prin Tratatul politic de baza romano-ucrainean din 1997. Aceste procese verbale sunt acorduri in vigoare intre cele doua state, avand caracter obligatoriu pentru Ucraina, ca stat succesor al fostei URSS.

Existenta acestei delimitari partiale in primul segment al liniei de delimitare este ilustrata de un amplu material documentar constituit din harti romanesti, sovietice, ucrainene, rusesti si ale altor state (franceze, germane, bulgare, turce etc.), care au fost proiectate in fata judecatorilor CIJ. Profesorul Crawford a pus accent mai ales pe hartile emise de chiar Ucraina in 2000, 2001, 2003, ceea ce echivaleaza cu recunoasterea delimitarii partiale pe care o sustine Romania, si care nu acorda, practic, Insulei Serpilor decat un efect redus la marea teritoriala de 12 mile pe care o are deja.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.