Unul dintre punctele rezolutiei ce urmeaza sa fie adoptata miercuri de Parlamentul European cu privire la conflictul georgian solicita in mod explicit accelerarea infiintarii unei zone de liber schimb cu Republica Moldova, in cadrul mai larg al consolidarii implicarii UE in regiunea Marii Negre, conform NewsIn.
Parlamentul European "cere Consiliului si Comisiei sa dezvolte politica de vecinatate adaptand-o mai bine nevoilor partenerilor nostri estici, inclusiv prin consolidarea implicarii UE in regiunea Marii Negre", se arata in proiectul de rezolutie publicat pe site-ul PE.

Eurodeputatii cer aprobarea propunerii lor de a infiinta o zona europeana economica "plus" sau aprobarea propunerii polonezo-suedeze privind Parteneriatul Estic si "accelerarea, referitor la Georgia, Ucraina si Republica Moldova in particular, a infiintarii unei zone de liber schimb".

De asemenea, rezolutia remarca faptul ca politica UE de liberalizare a vizelor trebuie "sa tina cont de faptul ca Rusia a obtinut conditii mai bune in acest domeniu" decat tarile mentionate.

Vicepresedintele grupului socialist din PE, Jan Marinus Wiersma, unul dintre co-autorii motiunii de rezolutie, a declarat marti ca grupul sau propune crearea unei "Uniuni a Marii Negre", care sa permita cooperarea in domenii esentiale precum energia, securitatea si economia. Wiersma considera ca Sinergia Marii Negre, platforma de cooperare regionala initiata si promovata printre altele si de Romania, este "prea slaba si nu reuseste sa materializeze eforturile UE".

In timpul vizitei sale din luna august la Chisinau, presedintele Traian Basescu a pledat pentru inceperea, de la 1 ianuarie 2009, a negocierii unui alt acord intre UE si Republica Moldova, care sa largeasca drepturile acordate firmelor si cetatenilor moldoveni, privind dreptul la liber schimb, de circulatie in interiorul UE a cetatenilor moldoveni.

Planul de Actiuni al Republicii Moldova cu a expirat in martie anul acesta, iar autoritatile moldovene au declarat de nenumarate ori ca doresc un nou cadru, mai avansat, al relatiilor cu Uniunea Europeana, care sa ofere Republicii Moldova perspective clare de aderare, avand consultari in acest sens cu presedintia UE detinuta la inceputul anului de Slovenia.

In cei trei ani care au trecut de la semnarea Planului de Actiuni cu UE, Chisinaul a obtinut un acord de facilitare a vizelor, in capitala moldoveana a fost deschis primul Centru Comun de Eliberare a Vizelor, iar UE a adoptat o reglementare ce va oferi Moldovei Preferinte Comerciale Autonome aditionale (PCA), care va intra in vigoare de la 1 martie. Pe de alta parte, UE a subliniat ca pentru lansarea unor discutii privind consolidarea relatiilor sale cu Republica Moldova este nevoie de progrese suplimentare la Chisinau in domenii cum ar fi libertatea presei, lupta impotriva coruptiei si imbunatatirea climatului pentru investitii.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.