Rusia isi va respecta obligatiile privind livrarea de gaz catre Europa, a declarat marti seara presedintele rus Dmitri Medvedev, intr-un interviu acordat postului de televiziune Euronews.

"Ne vom respecta toate obligatiile, in calitate de furnizor principal de hidrocarburi in Europa", a declarat Medvedev.

Consumatorii europeni nu trebuie sa se pregateasca pentru o "iarna friguroasa", fara gaz, pentru ca "nimeni nu este interesat" sa ia o astfel de masura, a asigura Medvedev.

Premierul rus Vladimir Putin declarase duminica faptul ca Rusia nu intentioneaza sa limiteze exporturile de gaz catre Europa. "Nu intentionam sa limitam ceva. Ne vom respecta cu strictete obligatiile contractuale, dar ne vom extinde si diversifica posibilitatile de exportare, daca este necesar pentru economia mondiala", a afirmat acesta, citat de un post de televiziune local.

Uniunea Europeana se bazeaza pe Rusia pentru aproximativ un sfert din necesarul de gaz si pentru o mare parte din cel de petrol, iar importurile vor creste pe masura ce productia din Marea Nordului va scadea.

In ultimii ani, Moscova a suspendat furnizarea de petrol si gaz catre vecinii sai in repetate randuri, ceea ce a determinat UE sa faca presiuni pentru gasirea unor rute alternative de transport, care sa ocoleasca Rusia. In ultima luna, dupa conflictul din Georgia, aceasta politica a devenit si mai urgenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.