Presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat marti seara intr-un interviu ca Rusia nu il mai considera pe Mihail Saakasvili presedintele Georgiei, Tbilisi acuzand in replica Moscova ca vrea sa "rastoarne" Guvernul georgian.
Intr-un interviu acordat televiziunii italiene RAI, Medvedev a adoptat un ton agresiv asociat cu predecesorul sau, Vladimir Putin, potrivit International Herald Tribune.

La fel ca Putin, el a speculat ca razboiul din Georgia a inceput pentru a aduce beneficii unuia dintre candidatii la alegerile prezidentiale americane, cu siguranta facand referire la senatorul John McCain. El a spus ca SUA a dar arme Georgiei si apoi “i-a dat drum liber lui Saakashvili pentru orice tip de actiune, inclusive militara”.

Intrebat daca va participa la negocierile cu presedintele Georgian din Italia, Medvedev a raspuns foarte clar. "Pentru noi, regimul actual georgian este falimentar. Presedintele Saakasvili nu mai exista pentru noi. Este un cadavru politic", a declarat Medvedev intr-un interviu acordat televiziunii italiene RAI.

Presedintele rus a facut comentariile astea dupa ce Uniunea Europeana a criticat aspru Rusia intr-o declaratie pentru ofensiva militara din Georgia, dar nu a impus sanctiuni.

Liderii rusi au vizitat tarile din vecinatate pentru a consolida pozitia Rusiei, astfel incat vicepresedintele Dick Cheney a parasit Washington-ul marti pentru a face o vizita in Azerbaijan, Ucraina si Georgia, foste republici sovietice care au legaturi stranse cu Statele Unite ale Americii.

Putin a anuntat in Uzbekistan ca a facut un acord sa construiasca o conducta noua de gaze naturale din Asia central pana in Rusia, frustrand Europa si SUA, care au depus eforturi de a trage petrolul si gazelle direct spre vest. Proiectul prin care se sustinea contructia unei conducte psre vest, Nabucco, nu mai este sigur ca va fi implementat, intrucat aceasta conducta trebuie sa treaca pe langa Osetia de Sud. Oricum, Rusia considera ca avertismentele europene sunt o victorie.

Medvedev a declarat ca i-ar placea ca partenerii Rusiei sa observe ca nu ei trimit trupe la granite, ci NATO. “Nu noi cream noi baze, ci NATO. Nu noi dezvoltam sisteme antiracheta, ci NATO”, a mai adaugat el.

La jumatatea lunii august, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, sugerase presedintelui georgian sa renunte la mandatul sau. "Domnul Saakasvili nu mai poate fi partenerul nostru si ar fi mai bine sa plece", spusese el.

Declaratiile lui Medvedev au determinat criticile prompte ale Georgiei, potrivit AFP, citat de NewsIn.

"Este foarte regretabil ca liderul unei tari mari foloseste metode inacceptabile pentru lumea civilizata, in eforturile de a submina Guvernul georgian", a declarat secretarul Consiliului de Securitate georgian, Aleksandr Lomaia. "Presedintele georgian si-a pierdut controlul pentru ca eforturile sale de a rasturna Guvernul georgian au esuat", a spus Lomaia.

Pe de alta parte, Medvedev a cerut Statelor Unite sa isi "revizuiasca" relatiile cu Tbilisi si a apreciat ca "NATO ar avea mai multe de pierdut" decat Moscova in cazul intreruperii relatiilor dintre Rusia si Alianta.

El a subliniat ca Rusia este gata sa dialogheze cu comunitatea internationala "despre tot felul de probleme, printre care solutionarea postconflictuala din regiunea" Caucazului. "Dar am vrea ca lumea sa isi reaminteasca cine a inceput agresiunea si cine este responsabil pentru moartea oamenilor", a adaugat Medvedev, referindu-se la ofensiva militara lansata in noaptea de 7 spre 8 august de Georgia in regiunea sa rebela Osetia de Sud. Operatiunea a fost contracarata de o interventie masiva a armatei ruse pe teritoriul georgian.

Pe de alta parte, presedintele rus a dat asigurari ca Moscova nu se teme ca va fi exclusa din G8, reactionand la unele declaratii care cer acest lucru. "Se fac auzite apeluri, eu mi le explic exclusiv prin tehnica electorala americana, sunt destinate sa creasca o cota de popularitate pe fondul conflictului", a spus Medvedev.

Candidatul republican la Casa Alba John McCain a afirmat ca Rusia a devenit o "autocratie" si ca trebuie exclusa din G8, forum din care fac parte cele mai industrializate tari din lume (Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia, Rusia).

"Nu ne este teama de nicio excludere din G8", a insistat Medvedev. "Credem ca actualul G8 nu este capabil sa rezolve problemele fara a face apel la alte tari", a spus el. "Dar nu trebuie sa ne facem iluzii, avem nevoie unii de ceilalti", a mai apreciat presedintele rus.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.