Administratia Bush va anunta miercuri un pachet de circa un miliard de dolari sub forma de ajutoare pentru reconstructie pentru Georgia, in urma conflictului cu Rusia de luna trecuta, a declarat un oficial american citat de Reuters.

Anuntul este pregatit de administratie in timp ce vicepresedintele Dick Cheney se pregatea sa inceapa un turneu in Georgia, Azerbaidjan si Ucraina, cu intentia de a demonstra sprijinul Washingtonului pentru aliatii din regiune, dupa interventia militara rusa. Cele trei tari au si o importanta strategica pentru Occident in domeniul energiei, Europa depinzand prea mult de gazul si petrolul rusesc.

Fondurile cu care Statele Unite vor contribui la reconstructia Georgiei vor fi acordate in transe pe parcursul mai multor ani, a declarat pentru Reuters o sursa din administratie, sub acoperirea anonimatului. Detalii despre pachetul pregatit de Washington nu sunt disponibile pentru moment.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat Sean McCormack a declarat marti ca Statele Unite analizeaza modul cum ar putea sprijini economic Georgia, a carei infrastructura a fost distrusa in mare parte de armata rusa in timpul conflictului. "Georgia are nevoie de ajutor strain pentru a-si reface economia. Este o economie puternica. Avea o crestere mare si vrem sa ne asiguram ca va continua sa aiba o crestere mare", a spus McCormack.

Suma pe care o vor oferi Statele Unite este cea pe care o ceruse senatorul Joe Biden, inainte de a fi desemnat candidat la vicepresedintie, si sustinuta de candidatul democrat la Casa Alba Barack Obama.
Statele Unite au in vedere si masuri pentru a sanctiona Rusia pentru interventia militara in Georgia, una dintre ele fiind abandonarea unui acord nuclear civil.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.