In pofida unei legaturi istorice dificile si a conflictului din luna august, georgienii nu urasc poporul rus, de care ii mai leaga numai limba rusa si religia ortodoxa, ci pe cei care "au trimis armata", potrivit NewsIn.
In timpul unei manifestatii de amploare organizate luni la Tbilisi impotriva "agresiunii ruse", atunci cand un jurnalist al AFP i s-a adresat unuia dintre participanti in limba rusa, acesta a reactionat nervos: "Suntem in Georgia, vorbim in georgiana, franceza, engleza, chineza, tot ce vreti, dar nu in rusa!". Insa furia lui Salva Lehasvili, un economist de 50 de ani, a durat doar cateva momente, apoi a continuat volubil discutia in limba lui Tolstoi.

In apropiere, Taredjan Odilavadze, o femeie de 40 de ani, isi demonstreaza la randul sau cunostintele de rusa, fluturand o pancarta pe care scrie in alfabetul chirilic: "Iubim rusii, dar nu pe Putin", fostul presedinte si actualul premier rus.

Georgia si Rusia au avut o relatie dificila inca din epoca tarista si apoi in perioada Uniunii Sovietice, careia i l-a dat, insa, pe celebrul dictator Stalin. Independenta Georgiei, proclamata in 1991, nu a imbunatatit situatia.

In conditiile in care blindate ruse stationeaza inca pe teritoriul georgian, de la sfarsitul conflictului scurt dintre cele doua tari desfasurat la inceputul lui august, era de asteptat sa existe un val de rusofobie in Georgia.

Si totusi nu putini georgieni sunt auziti vorbind in rusa intre ei sau cu occidentali aflati in trecere. "Nu avem nimic cu rusii, ci cu aceia care au trimis armata rusa peste noi", declara Nerabi Hurtda, un licean din Batumi, oras la Marea Neagra, situat in vestul Georgiei. Se opreste, raspunde la telefon in rusa, apoi spune: "Tatal meu a considerat ca e foarte important sa cunosc limba rusa, iar eu sunt de acord cu acest lucru". "Chiar si acasa vorbim uneori in rusa intre noi", adauga tanarul.

Asemenea tuturor tinerilor de varsta lui, lui Nerabi ii place muzica rap. Doar ca prefera formatia rusa "Basta". "Muzica lor are sens, vorbesc despre viata de cartier, despre problemele zilnice", mai spune el. "De fapt, preferatul meu este DJ Smash, mai ales melodia 'Moscova nu doarme niciodata'", adauga Nerabi despre un alt interpret rus.

Merab, sofer de taxi in Tbilisi, asculta in masina muzica rusa. "Este muzica criminala, asemenea rusilor. Imi place", spune el zambind.

Unele legaturi culturale exista in continuare, in pofida conflictului. In librariile din Batumi si Tbilisi se gasesc in continuare opere in limba rusa.

De asemenea, religia ortodoxa este impartasita de si de georgieni si de rusi, iar o complicitate subtila exista inca.

De exemplu, baza militara georgiana de la Senaki, in vestul Georgiei, a fost ocupata in timpul conflictului de soldatii rusi, care au vandalizat-o si apoi parasit-o in baza acordului de incetare a focului. Un jurnalist al AFP care a ajuns la complex la scurt timp dupa plecarea rusilor a constatat pagubele. Singurele obiecte neatinse erau cateva Biblii si icoanele ortodoxe de pe pereti. "Sunt crestini, ca si noi. Stiu ca eeste un pacat sa le distrugi", a explicat un soldat georgian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.