"Multi si-au dorit ca aceasta tara sa functioneze, dar a fost dezmembrata pentru ca unii ii dispretuiau pe altii", a declarat premierul sarb bosniac, intr-un interviu acordat saptamanalului bosniac Fokus.

"Daca aceeasi practica va fi abordata in continuare in Bosnia (fata de sarbi - n.red.), nici America, nici ale puteri nu vor putea impiedica producerea aceluiasi scenariu" in tara, a adaugat Dodik.

La inceputul anilor '90, patru din cele sase republici care formau Iugoslavia - Bosnia, Croatia, Macedonia si Slovenia - s-au desprins de administratia centrala. In 2006 s-au separat si ultimele doua republici din Federatia Iugoslava, Serbia si Muntenegru.

Proclamarea independentei primelor doua state - Croatia (1991), Bosnia (1992) - a fost urmata de razboaie soldate cu zeci de mii de morti.

Dodik a acuzat "elita politica musulmana ca pune constant in discutie" existenta Republicii Srpska (RS), entitatea sarba bosniaca ce ocupa 49% din teritoriul tarii.

De la sfarsitul razboiului din Bosnia (1992 - 1995), aceasta tara este impartita in doua entitati, RS si Federatia Croato-Musulmana, unite prin institutii centrale slabe. Numerosi sarbi bosniaci sunt de parere ca Republika Srpska ar trebui sa aiba dreptul sa se desprinda de Bosnia si sa se alipeasca Serbiei.

Responsabili politici ai principalelor trei comunitati locale urmeaza sa lanseze dupa alegerile locale din octombrie discutii privind reformele constitutionale necesare pentru consolidarea Guvernului central, cerute de comunitatea internationala.