Sectorul de aparare al Ucrainei a cerut o crestere majora a bugetului, dupa conflictul ruso-georgian, dar dependenta sa de livrarile de armament si piese ruse provoaca o dilema, comenteaza Reuters, potrivit NewsIn.
Liderii ucrainei au sustinut Georgia in conflictul cu Rusia si si-au exprimat indignarea ca Moscova a folosit nave din flota sa stationata in Ucraina pentru a interveni in acest conflict. Politicienii au spus ca se tem ca Ucraina ar putea fi urmatoarea tinta a Rusiei, cu toate ca analistii spun ca o invazie iminenta este putin probabila.

"Actiunile Rusiei i-au facut pe generalii nostri sa analizeze posibilitatea folosirii fortei si acest lucru le-a oferit argumentul ca trebuie sa ne consolidam fortele militare", a declarat expertul militar Serhi Zguret.

Insa Ucraina are optiuni limitate. Daca isi indeplineste obiectivul de a adera la NATO, probabil ca Rusia nu-i va mai livra componentele de care are nevoie pentru a-si asambla armele, iar a se baza exclusiv pe armament NATO ar fi extrem de constisitor.

Ucraina este printre primii zece exportatori de arme. Dupa prabusirea URSS, ea a mostenit o industrie militara importanta, dar nu este capabila sa cumpere ceea ce exporta. Bugetul pentru aparare de anul acesta al Ucrainei este de doar doua miliarde de dolari, adica 1% din PIB.

"Armata ucraineana nu cumpara nimic nou. Finantele se duc doar pe hranirea soldatilor si sustinerea capacitatii lor de lupta la indiferent ce nivel", a declarat Serhi Bondarciuk, presedintele companiei de armament Ukrspetsexport.

Fortele militare de 200.000 de oameni folosesc inca avioane din epoca sovietica de genul MiG-29 si Su-24 si tancuri de tip T-62. "Toate resursele nosstre tehnice sunt depasite, dar acest lucru nu inseamna ca nu le vom folosi", a spus Zguret.

De exemplu, tunurile de artilerie pot fi folosite pe o durata de 15 ani, dar Ucraina nu a mai cumparat unele noi de aproape 20 de ani. Bondarciuk a declarat ca, daca armata nu primeste mai multi bani pentru modernizare si noi achizitii, soldatii vor veni la paradele militare "pe cai si agitand sabii".

Ministrul apararii, Iuri Iehanurov, sustinut de presedintele Viktor Iuscenko, spera ca bugetul pe anul acesta va fi amendat si se vor da sume suplimentare pentru cumpararea de arme. El vrea o marire la peste sase miliarde de dolari a bugetului apararii pentru 2009.

Potrivit publicatiei Jane's Industry Quarterly, bugetul Rusiei pentru aparare pe anul acesta este de 37 miliarde de dolari, Marea Britanie cheltuie 80 de miliarde, iar Statele Unite 700 de miliarde de dolari.

"Cred ca situatia din lume, care s-a schimbat semnificativ, ii va face pe politicienii nostri sa se gandeasca la viitorul Ucrainei. Daca ne dau posibilitatea, suntem gata sa cumparam orice se afla in fabrici", a spus Iehanurov.

Insa, chiar daca bugetul este marit, Kievul trebuie sa gaseasca o strategie in ceea ce priveste Rusia. Ca o traditie ramasa din epoca sovietica, procesul de productie pentru sistemele de armament este impartit intre fabrici din Rusia si Ucraina. De exemplu, fabricarea unei rachete necesita aducerea de componente din Rusia.

Rusia a spus in iunie ca va taia toate legaturile din industria de armament, daca Ucraina va adera la NATO, iar ulterior a declarat ca va inlocui dispozitivele din rachetele sale de croaziera, fabricate in Ucraina, cu unele fabricate local.

Analistii sunt de parere ca industria nationala de armament poate acoperi doar 10% din necesitatile armatei. Daca Rusia taie aceste legaturi, fortele ucrainene ar trebui sa treaca printr-o reformare totala pentru a putea cumpara arme de la membrii NATO.

Alternativa ar putea fi oprirea procesului de aderare la NATO, dar Iuscenko a facut din aderare o piatra de temelie a politicii sale si spune ca acesta este cel mai bun mod de a proteja Ucraina de o agresiune.
Potrivit lui Zguret, daca Ucraina intoarce spatele Aliantei, atunci poate continua sa cumpere de la Rusia, ca si de la alte state care nu sunt membre NATO, cum ar fi Suedia, cunoscuta pentru avioanele sale militare, sau Israel, cunoscut pentru echipamentele logistice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.