Mai mult de 15 milioane de rusi au fost condamnati intre 1992 si 2007 si au executat pedepse cu inchisoarea, adica aproape un sfert din populatia masculina adulta, potrivit unui expert rus, citat marti de cotidianul Rossii"skaia Gazeta, relateaza AFP.
"In cursul ultimilor 16 ani, mai mult de 15 milioane de persoane au fost condamnate, adica un sfert din populatia masculina adulta", a informat seful Institutului guvernamental de legislatie si jurisprudenta, Vladimir Ratcenko.

"Amendat de mai multe ori, Codul Penal rus, mai dur decat cel din perioada URSS, are un caracter deschis represiv"
, a spus Ratcenko, si fost prim-vicepresedinte al Curtii Supreme.

In prezent, in inchisoarile ruse se afla 895.000 de persoane. Femeile reprezinta circa 5% din numarul detinutilor.

Anul trecut, peste 52.000 de persoane, adica una din patru arestate, au fost achitate. "Altfel spus, ele fusesera arestate fara fundament", a spus Ratcenko.

Consecintele cresterii numarului persoanelor inchise - de aproape doua ori mai mare decat cel din ultimii ani ai URSS - "influenteaza structura societatii, demografia si chiar capacitatea sa militara", a avertizat expertul.

Inchisorile ruse sunt suprapopulate si cunoscute pentru brutalitatile comise de personal. In iunie 2005, in Lgov, sute de detinuti s-au automutilat in semn de protest fata de actele de violenta ale personalului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.