"Suntem tari vecine care au relatii economice reciproc avantajoase. De aceea consider ca problema actuala va fi rezolvata prin dialog", a declarat vicepremeirul turc Cemil Cicek, care este si purtator de cuvant al guvernului.

Vamesii rusi supun de aproape o luna camioanele turce la inspectii minutioase, ceea ce duce la o asteptare la frontiera de mai multe zile, chiar saptamani, potrivit presei turce.
Ministrul turc al comertului exterior, Kursat Tuzmen, a declarat luni ca Turcia a inceput, ca represalii, controale minutioase la marfurile ce provine din Rusia, in replica la lungile cozi de asteptare formate de camioanele turce la vamile ruse.

Insa Cicek a declarat ca Tuzmen a cerut ca masuri de retorsiune sa fie adoptate de Ankara, insa guvernul nu a aprobat inca astfel de masuri. "Nu i-am dat un raspuns pozitiv", a declarat el.

Chestiunea controalelor vamale va fi discutata in detaliu marti, in cadrul unei intalniri la Istanbul a ministrului de externe Serghei Lavrov cu omologul sau turc Ali Babacan, a precizat Cicek.

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat saptamana trecuta ca Turcia nu isi poate permite sa compromita relatiile comerciale cu Rusia, cu atat mai mult cu cat este dependenta de aceasta tara in plan eneergetic.

Unii experti au interpretat controalele ruse ca represalii impotriva Turciei, care a permis recent accesul unor nave militare americane prin stramtoarea Dardanele si Bosfor spre Marea Neagra, pentru livrarea de ajutor umanitar Georgiei.

Rusia este cel mai important partener comercial al Turciei, cu schimburi evaluate anul trecut la 28,2 miliarde de dolari, si este principalul furnizor de gaz al acestei tari.