Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat ca "nu se pune problema ignorarii Rusiei" din cauza crizei georgiene si a subliniat ca tara sa va incerca sa impuna un echilibru in divergentele comerciale ruso-turce, transmite AFP, potrivit NewsIn.
"Pentru noi, Rusia este o tara cu care intretinem relatii comerciale foarte importante", a declarat Erdogan intr-un interviu acordat cotidianului Milliyet.

Erdogan a facut aceste declaratii inaintea unei vizite de lucru a sefului diplomatiei ruse Serghei Lavrov, care se va intalni marti la Istanbul cu omologul sau turc Ali Babacan.

"Daca analizati raporturile noastre comerciale si economice cu Rusia, este clar ca Rusia nu poate fi ignorata. Turcia va impune un echilibru in cadrul intereselor sale", a subliniat el.

Luni dimineata, ministrul turc al comertului Kursat Tuzmen a anuntat ca Turcia a impus restrictii vamale Moscovei, in replica la restrictiile ruse. Mai tarziu, dupa o sedinta de Guvern, purtatorul de cuvant a negat ca tara sa a luat o asemenea masura.

Vamesii rusi supun de aproape o luna camioanele turce la inspectii detaliate, ceea ce le obliga sa stationeze la frontiera timp de mai multe zile si chiar saptamani, potrivit presei turce.

Problema controalelor vamale va fi discutata in intalnirea dintre Lavrov si Babacan.

Erdogan a avertizat ca Turcia nu isi poate compromite legaturile comerciale cu Rusia, cu atat de mai mult cu depinde de Moscova in domeniul energiei. "Rusia este pentru noi o importanta sursa de energie", a spus el.

Volumul comertului bilateral dintre Rusia si Turcia a atins anul trecut 28,2 miliarde de dolari (18,9 miliarde de euro). Rusia furnizeaza Turciei 63% din gazul natural si 29% din petrolul pe care le consuma aceasta tara.

Potrivit presei turce, restrictiile vamale ruse ar fi replica Moscovei la sprijinul exprimat de Turcia pentru Georgia in timpul conflictului legat de Osetia de Sud. Ankara s-a pronuntat in favoarea integritatii teritoriale a Georgiei, dar fara sa condamne deschis interventia rusa.



Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.