Marea sarbatoare a republicanilor, Conventia nationala, a fost pusa in umbra de trecerea uraganului Gustav si anuntul neasteptat al faptului ca fiica minora si necasatorita a candidatei la vicepresedintie, Sarah Palin, este insarcinata, comenteaza AFP.
Cu cateva ore inainte de a incepe la St. Paul, Minnesota, Conventia republicana care trebuie sa il desemneze oficial pe John McCain drept candidat la Casa Alba, campania senatorului de Arizona a dat publicitatii un comunicat semnat de Sarah Palin si sotul ei Todd. Comunicatul anunta ca fiica lor cea mare, Briston, in varsta de 17 ani, este insarcinata.

Steve Schmidt, principalul strateg al campaniei lui McCain, a dat asigurari ca echipa lui McCain stia ca fiica lui Palin este insarcinata, inainte de a o alege pe guvernatoarea de Alaska drept candidat la vicepresedintie.

Insa aceasta problema ar putea fi doar preludiul altor dezvaluiri. Doua mari televiziuni de stiri, NBC si ABC au anuntat luni seara ca mai multi membri ai partidului, printre care avocati, au plecat spre Alaska pentru a verifica in amanunt biografia lui Palin.

Luni, cabinetul lui Palin din Alaska a anuntat ca guvernatoarea a angajat un avocat pentru a o reprezenta intr-un caz de presupus trafic de influenta. Ea este suspectata de o comisie de ancheta parlamentara ca l-a concediat nemotivat pe comisarul pentru securitate publica al statului Alaska, Walt Monegan, fost sef al politiei din Anchorage.

Conventia si-a redus considerabil festivitatile fata de programul prevazut. Lucrarile de luni au durat doar doua ore si jumatate si au fost consacrate examinarii unor chestiuni de ordin procedural. Presedintele George W. Bush, care trebuia sa fie oratorul-vedeta al serii, a preferat sa mearga in Texas pentru a superviza coordonarea ajutoarelor, in cazul in care Gustav ar fi provocat o catastrofa.

Uraganul, despre care specialistii avertizasera ca ar putea provoca pagube mai mari decat Katrina, a ajuns luni pe coastele Louisianei, unde peste doua milioane de persoane fusesera in prealabil evacuate. In urma cu trei ani, Katrina a devastat sudul statelor Louisiana si Mississippi, provocand moartea a circa 1.800 de persoane. Administratia Bush a avut atunci nevoie de mai multe zile pentru a lua masuri, atragandu-si critici foarte aspre.

Laura Bush, sotia presedintelui, si Cindy McCain, sotia candidatului republican la Casa Alba, au intervenit la Conventie pentru a cere compatriotilor lor sa fie generosi cu locuitorii zonelor afectate de uragan. McCain a mers la Waterville (Ohio, nord), unde a ajutat voluntarii unei asociatii caritabile sa pregateasca pachete cu ajutoare de urgenta pentru eventualii sinistrati.

In apropierea Xcel Center, un complex care gazduieste in general meciuri de hockey si este locul unde se desfasoara Conventia, intre 8.000 si 10.000 de persoane au manifestat impotriva razboiului din Irak.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.