Bulgaria va incepe saptamana aceasta construirea centralei nucleare de la Belene, a anuntat oficial, luni, ministrul economiei si energiei, Petar Dimitrov, relateaza AFP, potrivit NewsIn.

"La 3 septembrie la pranz, vom lansa proiectul de la Belene, unul dintre cele mai importante din intreaga UE", a declarat el.

Cu costul de 3,977 miliarde de euro, construirea centralei - de o putere de 2.000 megawati - este asigurata de compania rusa Atomstroiexport, consortiul franco-german Areva/Siemens ocupandu-se de sistemele de securitate.

Incheierea a doua transe de cate 1.000 megawati este prevazuta pentru decembrie 2013, respectiv iunie 2014, a spus ministrul.

Lucrarile vor viza in prima faza demolarea unor foste instalatii si construirea de fundatii, in asteptarea aprobarii de la autoritatea nucleara bulgara pentru contruirea primului tronson, incepand din martie.
Bulgaria a lansat proiectul dupa ce a fost obligata de UE sa inchida, in 2002 si apoi in 2006, patru tronsoane ale centralei de la Kozlodui, considerate depasite. Autoritatile bulgare vor alege in septembrie "un investitor strategic" pentru construirea si exploatarea centralei, intre compania belgiana Electrabel si germanul RWE. Cel care va castiga va dispune de 49% din capital, partea majoritara urmand sa apartina statului.

Gestionarea finantarii proiectului va fi asigurata de banca franceza BNP Paribas.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.