UE a decis sa amane viitoarele reuniuni pentru negocierea unui acord de parteneriat consolidat cu Rusia, a anuntat luni presedintele CE, Jose Manuel Barroso, dupa summitul extraordinar, dar nu exista alte sanctiuni oficiale, relateaza AFP, consultata de NewsIn.

"Atat timp cit retragerea trupelor pe pozitiile anterioare conflictului nu are loc, orice reuniune in vederea negocierii acordului de parteneriat este aminata", a spus el. "Amanam toate reuniunile pentru acordul de parteneriat strategic", a confirmat Nicolas Sarkozy. "Acest lucru inseamna ca trebuie sa ne reexaminam relatiile cu Rusia. Pentru un parteneriat trebuie doi", a subliniat el.

Urmatoarele negocieri erau prevazute pentru 15 septembrie.

Liderul francez a subliniat ca "in cadrul UE consensul a fost relativ usor de obtinut in legatura cu atitudinea de adoptat in fata Moscovei".

"Condamnam fara ambiguitate reactia disproportionata a Rusiei si suntem constienti, in Europa, de responsabilitatea noastra in mentinerea dialogului cu vecinii rusi", a declarat Sarkozy,
Barroso si Sarkozy, insotiti de Javier Solana, au anuntat ca se vor duce la 8 septembrie la Moscova si Tbilisi, pentru a incerca progrese spre rezolvarea conflictului si sa obtina retragerea trupelor ruse din Georgia.

"Este clar ca, in lumina evenimentelor recente, nu putem continua ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat", a explicat Barroso.

In afara de suspendarea negocierilor, Sarkozy a exclus orice sanctiune oficiala impotriva Rusiei,. "Sa nu lansam un razboi rece ca acesta, sa nu ne aratam muschii, demonstratiile de forta, sanctiunile, contrasanctiunile nu ar servi nimanui", a declarat Sarkozy. "Daca vine momentul, imi voi asuma responsabilitatile, dar acest mom nt nu a venit", a subliniat el.

"Trebuie sa se dea o sansa diplomatiei la 8 septembrie. Daca merge, UE isi va fi demonstrat eficienta si, daca nu merge, ne vom reuni si vom lua alte decizii", a conchis el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.