"Atat timp cit retragerea trupelor pe pozitiile anterioare conflictului nu are loc, orice reuniune in vederea negocierii acordului de parteneriat este aminata", a spus el. "Amanam toate reuniunile pentru acordul de parteneriat strategic", a confirmat Nicolas Sarkozy. "Acest lucru inseamna ca trebuie sa ne reexaminam relatiile cu Rusia. Pentru un parteneriat trebuie doi", a subliniat el.

Urmatoarele negocieri erau prevazute pentru 15 septembrie.

Liderul francez a subliniat ca "in cadrul UE consensul a fost relativ usor de obtinut in legatura cu atitudinea de adoptat in fata Moscovei".

"Condamnam fara ambiguitate reactia disproportionata a Rusiei si suntem constienti, in Europa, de responsabilitatea noastra in mentinerea dialogului cu vecinii rusi", a declarat Sarkozy,
Barroso si Sarkozy, insotiti de Javier Solana, au anuntat ca se vor duce la 8 septembrie la Moscova si Tbilisi, pentru a incerca progrese spre rezolvarea conflictului si sa obtina retragerea trupelor ruse din Georgia.

"Este clar ca, in lumina evenimentelor recente, nu putem continua ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat", a explicat Barroso.

In afara de suspendarea negocierilor, Sarkozy a exclus orice sanctiune oficiala impotriva Rusiei,. "Sa nu lansam un razboi rece ca acesta, sa nu ne aratam muschii, demonstratiile de forta, sanctiunile, contrasanctiunile nu ar servi nimanui", a declarat Sarkozy. "Daca vine momentul, imi voi asuma responsabilitatile, dar acest mom nt nu a venit", a subliniat el.

"Trebuie sa se dea o sansa diplomatiei la 8 septembrie. Daca merge, UE isi va fi demonstrat eficienta si, daca nu merge, ne vom reuni si vom lua alte decizii", a conchis el.