Ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov, a criticat astazi autoritatile romane pentru emiterea de pasapoarte cetatenilor moldoveni, facand aluzie la criticile aduse Moscovei pentru acordarea de cetatenie rusa separatistilor din regiunile georgiene Osetia de Sud si Abhazia

Intrebat daca Moscova va recunoaste independenta Transnistriei, asa cum a facut-o in cazul Osetiei de Sud si Abhaziei, ambasadorul rus la UE a raspuns "cu siguranta, Rusia urmareste o solutie politica la chestiunea transnistreana. Orice alta interpretare ar fi gresita", a spus Cijov, care a participat astazi la o dezbatere organizata de German Marshall Fund, inaintea summitului UE privind Georgia, transmite corespondentul NewsIn la Bruxelles.

"Inteleg ingrijorarea Romaniei in aceasta privinta, mai ales ca Guvernul roman a emis sute de mii de pasapoarte romanesti cetatenilor moldoveni", a spus Cijov, facand aluzie la criticile anterioare formulate de ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski si de purtatorul de cuvant pentru politica externa al crestin-democratilor germani Eckart von Klaeden, care au acuzat Rusia ca a folosit pretextul pasapoartelor rusesti pentru a invada Georgia si a destabiliza regiunea.

Von Klaeden a replicat scurt ca Romania emite pasapoarte "dar nu isi apara cetatenii” recurgand la forta armata.

Preferand termenul de "consecinte" celui de "sanctiuni" pe care le-ar putea adopta UE la adresa Moscovei, politicianul german a spus ca ofensiva militara a Rusiei in Georgia a incalcat clar legislatia internationala, neexistand nici o justificare pentru interventia armata dincolo de limitele regiunilor separatiste.

"Orice incalcare a legii trebuie sa aiba consecinte, altfel nu mai e vorba de legi, ci de altceva - poezii fara rima, principii frumoase, dar nu legi. Daca Rusia foloseste pasapoartele pentru a destabiliza regiunea, atunci acest lucru trebuie sa aiba consecinte asupra regimului de liberalizare a vizelor dintre UE si Rusia", a spus van Klaeden.

Sikorski a amintit de dezmembrarea Poloniei de catre Rusia in secolul XVIII, tot sub pretextul "apararii drepturilor minoritatii ruse". "Exista si o gluma in Polonia, ca Rusia nu invadeaza niciodata nici o tara, doar sare in ajutorul minoritatilor nationale", a spus ministrul polonez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.