Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a avertizat Occidentul sa nu il sustina pe presedintele georgian si a cerut impunerea unui embargo international asupra vanzarilor de arme catre Georgia, pana la schimbarea regimului actual, intr-un discurs sustinut la Institutul de relatii internationale, potrivit NewsIn.
"Optiunea pentru regimul lui Saakasvili in detrimentul intereselor poporului georgian va fi pentru SUA si aliatii lor o greseala de proportii istorice", a declarat Lavrov, intr-un discurs sustinut luni in fata studentilor Institutului de relatii internationale de la Moscova, potrivit RIA Novosti.

"Stafia marelui joc bantuie din nou Caucazul. Si daca SUA si aliatii lor (...) nu vor tine cont de interesele poporului georgian, ci vor alege regimul lui Saakasvili, care nu a invatat nimic, acest lucru va deveni o greseala de proportii cu adevarat istorice", a declarat Lavrov.

Lavrov a subliniat ca ajutorul militar pe care SUA l-au oferit regimului Saakasvili nu s-a dovedit a fi o parghie cu adevarat eficienta de influenta ci, din contra, a incurajat "regimul iresponsabil si imprevizibil in inscrierea lui pe o cale aventuriera".

Potrivit lui Lavrov, in conflictul din Osetia de Sud, Rusia a demonstrat ca a revenit pe arena internationala in calitate de stat responsabil care isi poate apara cetatenii. "Prin raspunsul sau la agresiunea georgiana, Rusia a fixat un standard de reactie, care este in deplina concordanta cu normele internationale existente", a declarat ministrul rus de externe, subliniind ca Rusia si trupele sale de mentinere a pacii au urmat "traditia in spirit profund crestin: sa mori pentru prietenul tau".

Potrivit lui, actiunile Rusiei impotriva Georgiei "au devenit un model de reactie moderata, deoarece ele nu urmareau alte scopuri decat cele dictate de necesitatea asigurarii garantiilor de nereluare a agresiunii georgiene asupra Osetiei de Sud si Abhaziei".

Lavrov a mai propus impunerea unui embargo asupra livrarilor de armament catre Georgia, "pentru ca regimul Saakasvili sa nu mai poata face niciodata niciun rau", embargo care sa fie mentinut "pana in momentul in care o alta administratie va transforma Georgia intr-un stat normal".

Lavrov a mai declarat, in fata studentilor de la Institutul de relatii internationale de la Moscova, ca Rusia nu va permite nimanui sa prejudicieze relatiile sale cu Germania. "Reconcilierea ruso-germana este unul dintre factorii cei mai importanti ai edificarii noii Europe, iar Rusia nu va permite invrajbirea celor doua popoare", a declarat ministrul rus de externe. "Astazi unii incearca sa ne sperie cu Germania, cu faptul ca aceasta, daca ar fi lasata libera din cusca NATO, ar ameninta intreaga Europa. Cei care si-ar dori sa subrezeasca increderea in rezultatele dezvoltarii postbelice a RFG isi urmaresc propriile scopuri meschine", a declarat Lavrov.

Referindu-se la relatiile cu SUA, Lavrov a spus ca Federatia Rusa va continua dialogul cu Washingtonul atata timp cat mai exista cea mai mica speranta de a gasi un limbaj comun si de a ajunge la intelegere. "America trebuie sa recunoasca o noua realitate, care a primit denumirea de lume postamericana, si sa inceapa sa se adapteze la aceasta noua lume", a declarat seful diplomatiei ruse.

Lavrov a mai spus ca Rusia va continua sa-si apere cu fermitate, dar fara confruntare, interesele pe scena internationala. "Spatiul CSI nu este o tabla de sah pentru jocuri geopolitice, ci este un areal comun civilizational pentru toate popoarele care il locuiesc", a declarat ministrul. "Important e ca nimeni sa nu ne incurce, creand piedici artificiale pentru a-si satisface interesele egoiste. Oricat de mari vor fi provocarile, ne vom mentine calmul si luciditatea si vom continua ferm, dar fara confruntare sa ne aparam interesele si principiile", a mai spus Serghei Lavrov.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.