Ministrul turc al comertului exterior, Kursat Tuzmen, a declarat ca bunurile ruse vor fi vizate de controlate minutioase la punctele de frontiera, in replica la lungile cozi de asteptare formate de camioanele turce la vamile ruse.

Unii experti au interpretat controalele ruse ca represalii impotriva Turciei, care a permis recent accesul unor nave militare americane prin stramtoarea Dardanele si Bosfor spre Marea Neagra, pentru livrarea de ajutor umanitar Georgiei.

Rusia este cel mai important partener comercial al Turciei, cu schimburi evaluate anul trecut la 28,2 miliarde de dolari, si este principalul furnizor de gaz al acestei tari.

"Trebuie sa raspundem restrictiilor impuse exporturilor turce", a spus Tuzmen, precizand totusi ca Ankara nu vrea escaladarea disputei si asteapta un raspuns de la partea rusa.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, este asteptat marti in Turcia, pentru discutarea legaturilor bilaterale si a conflictului cu Georgia. Moscova considera ca transportarea de marfuri la bordul navelor militare americane mascheaza o consolidare militara in Marea Neagra.

NATO a respins aceste acuzatii, iar Ankara a spus ca accesul navelor a fost conform cu Conventia de la Montreux, care limiteaza numarul si tipul de nave de razboi prezente in Marea Neagra.