Suparat pe oficialii americani care au afirmat ca in ultimii ani a crescut numarul actiunilor de contrabanda cu cocaina, presedintele Hugo Chavez l-a amenintat pe ambasadorul american cu expulzarea, deschizand o noua faza de tensiuni intre Venezuela si SUA.
Chavez l-a numit, duminica, in timpul unui program a unui post de televiziune, pe John P. Walters, principalul agent al luptei impotriva drogurilor din administratia Bush, “prost” , luandu-l in batjocura in limba engleza si intreband “Esti un magar?”. Mergand mai departe, Chavez a descris SUA ca fiind o tara ipocrita, intrucat este cel mai mare producator de marijuana, potrivit International Herald Tribune.

Presedintele venezuelez a raspuns la afirmatia lui Walters conform careia transportul de cocaina din Columbia prin Venezuela a crescut de patru ori din 2004, ajungand la 282 de tone in 2007. Ambasadorul american, Patrick Duddy, a declarat ca traficantii de droguri au profitat de relatiile tensionate dintre Statele Unite ale Americii si Venezuela.

Comentariile lui Chavez au dus la finalul unei perioade de dezghet intre cele doua state ,care incepuse in iulie, cand presedintele a stat de vorba cu Duddy la o parade militara si l-a invitat sa ia masa cu el.

“Noi vom continua sa raspundem ofertei presedintelui Chavez din iulie”, a declarat duminica Jennifer Rahimi, un purtator de cuvant al ambasadei.

Amenintarea cu expulzarea lui Duddy este prima de acest gen pe care a primit-o oficialul american de cand a ajuns acum un an in Venezuela. Duddy, comparativ cu predecesorul sau, Wiiliam Brownfield, pe care Chavez l-a amenintat in mod repetat cu expulzarea, a mentinut un echilibru in relatiile cu autoritatile venezuele.

Pe fondul cresterii altor probleme cu SUA, Chavez a invitat din nou flota ruseasca sa viziteze Venezuela si a declarat ca guvernul sau va cumpara un sistem de rachete din Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.